Efter 35 år med ét mejetærskermærke kommer Jens Gammelgaard til kommende høstsæson 2015 til at sætte sig i et andet mejetærskermærke.

Når tændingsnøglen bliver drejet, så bliver det ikke bare en stor mejetærskermotor, som starter op - det bliver faktisk den stærkeste serieproducerede mejetærsker til dato, som vil gå i gang: 653 hestekræfter fra den 16 liters FTP-motor skal sørge for at få høsten i hus hos I/S Gammelgaard - motoren ligger i New Hollands nye topmodel inden for rotormejetærskere: CR 10.90 med bælter og 41 fods skærebord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jens Gammelgaard driver sammen med sønnen Allan Gammelgaard bedriften I/S Gammelgaard nær Odder, med 550 hektar jord. Med lidt høst ude kommer den nye topmodel til at klarer knap 600 hektar i den kommende høst.

Fremtidssikret maskine

Den store maskine kan lyde voldsom til 600 hektar - men maskinen er købt som en god fremtidssikring.

- Vi forventer, at maskinen skal køre i mindst ti år hos os. Derfor er det vigtigt, at maskinen ikke er for lille allerede om fem år. Desuden avler vi mellem ti og 12 tons i hvede, og da vi snitter al halmen, så kan der hurtigt blive brug for en maskine med stor kapacitet, fortæller Allan Gammelgaard.

Han fortæller også, at bedriften er en smule presset på tørrekapaciteten, og derfor sættes mejetærskeren først i skåret, når kornet er helt moden.

- Det betyder også, at vi skal have en stor kapacitet, når først kornet er klar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spændt på skærebord

Både Jens og Allan Gammelgaard er begge spændt på det nye 41 fods skærebord fra New Holland.

- Skærebordene har altid haft et rigtig godt ry på de gule maskiner, og vi har en kollega, som kører med en gul mejetærsker, og der er der aldrig problemer med afklipningen under høsten, fortæller Jens Gammelgaard.

Kniven på det nye 41 fods skærebord trækkes af to woblebokse i hver side af skærebordet, og kniven har cirka 30 centimeter overlap midt på skærebordet.

I/S Gammelgaard kommer fra et 30 fods skærebord og springer til det nye 41 fods. Dog mener de kommende ejer af den gule mejetærsker ikke, at det bliver det store problem:

- Vi har meget fladt jord, og knap så mange bakker, så vi er ikke nervøse for den store bredde, fortæller de.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forhandleropbakning

Den primære årsag til indkøb af ny mejetærsker skyldes, at den tidligere maskine brændte i høsten 2014.

- Vi fik en lånemaskine sat til rådighed fra forhandleren resten af høsten, og det er virkelig en kanon opbakning at få i en presset tid, som høsten, fortæller Allan Gammelgaard.

Han understreger derfor også, at der ikke var så meget tvivl om, hvilke maskiner der var i spil, om den næste mejetærsker på Gammelgaard:

- Vi ser kun to seriøse mejetærsker på markedet - den ene er lysegrøn og den anden er gul. Hvis man kigger på gensalgsværdi og driften i marken, så er vi overbeviste om, at det netop er én af disse mejetærsker man skal vælge.

- Foruden den vigtige gensalgsværdi, så betyder opbakning fra forhandleren ligeså meget, og vores Claas-forhandler har vist os en kæmpe opbakning, som vi er meget taknemmelige for. Det samme gør sig gældende hos SP Maskiner, som er vores New Holland-forhandler. Her har vi handlet traktorer igennem mange år, og vi er derfor godt kendt med New Holland-produkterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Løbet mellem de to mejetærsker var derfor meget tæt.

- Én af grundene til, at faldt ud til den gule mejetærskers fordel, blandt andet også på den baggrund, at det var den nyeste mejetærsker:

- Den nye CR-serie er med opdaterede kabine, den nyeste mejetærsker på markedet mellem de to finalister, som vi havde i kikkerten, og det betyder også en del, da vi køber en maskine, som vi forventer, der skal køre i mindst 10 år hos os.

Jens og Allan Gammelgaard fortæller, at de også brugte Maskinbladets PowerGear-test til at træffe det endelig valg:

- PowerGear har været af sted med begge maskiner, og vi fandt mange seriøse kommentarer om begge mejetærskere, både i PowerGear-filmene, men også i det skrevne tekst, som vi kunne bruge inden den endelig beslutning blev taget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden kan bedriften nu sætte autostyringen fra én af New Holland-traktorerne på mejetærskeren i høsten.

Genvalg til bælter

Den tidligere mejetærsker på I/S Gammelgaard var udstyret med bælter.

- Det var den første brugte mejetærsker vi nogensinde har købt, og det var nok også én af grundene til, at vi fik bælter på maskinen, da vi ikke selv valgte undervognen. Vi mente begge, at når der skulle skiftes mejetærsker, så skulle vi have en maskine med hjulmontering, da bælteundervognen er dyr i indkøb, fortæller Jens Gammelgaard.

Men da den gamle mejetærsker brændte, og bedriften høstede resten af høsten med en mejetærsker med hjulmontering, da blev det hurtigt meget klart, hvad bælter betyder:

- Det giver en langt roligere kørsel - både på vej og i marken, hvor især skærebordet arbejder meget bedre, når der er bælter på maskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den store New Holland CR 10.90 leveres dog også kun med bælter på den forreste aksel, da maskinen ellers ikke kan indregistreres i Frankrig og Tyskland, da trykket fra den forreste aksel bliver for stort til kørsel på landevejen.

Paradoksalt nok, så må selv samme maskine ikke køre i Danmark på landevejen, da Trafikstyrelsen mener, at trykket er for stort på landevejen, når maskinen er udstyret med bælter.

Heldigvis så har Trafikstyrelsen genåbnet for søgning af dispensation til kørsel med mejetærskere til kommende høst.