I 2008 aftalte et samlet økologierhverv en udfasningsplan for brugen af ikke-økologisk husdyrgødning og halm i økologisk produktion. Videncentret for Landbrug, Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer gennemfører nu en række evalueringsmøder, der skal gå planen efter i sømmene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En arbejdsgruppe skal vurdere, om planen - på baggrund af de opnåede resultater - fortsat er realistisk, og om udfasningen kan blive en del af dansk lovpraksis. Arbejdsgruppen skal kigge på de økonomiske konsekvenser, klimaeffekt og betydningen for udvidelsen af det økologiske areal, siger Uffe Bie fra Landbrug & Fødevarer.

Han fortæller, at det også skal vurderes, hvorvidt der udelukkende skal være tale om en national indsats, eller om et eventuelt forbud mod ikke-økologisk husdyrgødning og halm bør være et EU-anliggende.

Flere undersøgelser

Siden vedtagelsen af planen, som i 2008 blev udformet i regi af Dansk Landbrug og Økologisk Landsforening, har økologierhvervet arbejdet på at finde løsninger, der kan gøre planen realistisk at gennemføre:

- På gødningssiden er der meget fokus på den forventede biogasproduktion. Men også sædskiftestrategier, forædling, planlægningsværkstøjer og alternative gødningskilder er der kigget på. Vedrørende brugen af halm i husdyrproduktionen, er der kigget både efter egnede alternative strøelseskilder og på alternative staldsystemer, siger Jens Krogh fra Økologisk Landsforening og fortsætter:

- I gulerodsproduktionen anvendes der store halmmængder til overdækning i vintermånederne, og her undersøges blandt andet mulighederne for større genbrug, reducerede mængder og alternativer kilder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdsgruppen, der samles efter sommerferien, skal også drøfte, hvordan det økologiske erhverv kan få hul på udfordringerne i forbindelse med genanvendelse af restprodukter.