For de landmænd, der lykkes med at forbedre indtjeningen eller styrke soliditeten, så er det ikke umuligt at opnå bedre vilkår i form af lavere bidragssatser hos deres kreditforening.

Det viser en analyse fra Seges af bidragssatserne fra 8.800 landbrugsvirksomheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Analysen viser, at en ud af tyve landmænd betalte en mindre bidragssats i 2015, end i 2014.

Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef Seges

Generelt er bidragssatserne stort set uændrede fra 2014 til 2015, idet næsten to ud af tre har en uændret bidragssats. Der er således tendens til, at den voldsomme stigningstakt er bremset op.

For en mindre gruppe af landmænd er det endda lykkedes at få sat bidragssatsen ned.

- Analysen viser, at en ud af tyve landmænd betalte en mindre bidragssats i 2015, end i 2014. For hovedparten er der tale om nedsættelser på mindre end 0,10 procentpoint. Kun godt 2 procent opnået en nedsættelse på mere end de 0,10 procentpoint, fortæller Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges.

Tidligere analyser fra Seges har demonstreret, at der typisk er en sammenhæng mellem bidragssatsernes relative størrelse og bedriftens økonomiske præstationer. For de landmænd, der formår at løfte resultaterne, bør der således være mulighed for at opnå bedre betingelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De tidligere undersøgelser peger på, at især soliditet og evnen til at generere likviditet har indflydelse på bidragssatsen. Hvis landmanden formår at forbedre sig på de parametre bør der være basis for at opnå bedre betingelser hos realkreditinstituttet, siger Klaus Kaiser

Han understreger, at sammenhængen mellem præstationer og bidragssats ikke altid er til stede.

- Det kan skyldes en fejlagtig vurdering af den enkelte landmand, eller på grund af markedsmæssige forhold, da konkurrencen på realkreditlån er sat delvist ud af kraft. Ligger man med en relativt højere bidragssats, end ens resultater berettiger til, så bør det selvfølgelig også give basis for en forhandling om lempeligere vilkår, lyder vurderingen fra Klaus Kaiser.