Når tusindvis af gæster fredag og lørdag strømmer til dyrskuepladsen i Aabenraa, har vi i landbruget en fantastisk god mulighed for at vise os positivt frem - og blive forstået.

Det siger formand for LandboSyd, Mogens Dall, som også konstaterer, at landmænd på skuet kan opleve, hvad forbrugerne og folk fra byerne tænker om erhvervet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er mere end nogensinde brug for, at den gode historie om landbruget bliver fortalt,

Mogens Dall, formand for LandboSyd

- Vi skal glæde os over muligheden for kontakt og dialog. Der er mere end nogensinde brug for, at den gode historie om landbruget bliver fortalt, og der er også brug for, at det er landmænd af kød og blod og ikke kun dyre reklamebureauer, som kommer ud med vores budskaber, siger Mogens Dall.

Fire supersygehuse - om året

Han gør opmærksom på, at fødevareklyngen står for 172.000 jobs. 20 procent af dem er kvinder, og uden for de store byer er der tale om 12 procent af samtlige jobs. Samlet er der tale om lønindtægter på 50 milliarder kroner og dermed skatteindtægter på 20 til 25 milliarder kroner. Det svarer til fire nye supersygehuse. Og ikke færre end 20.000 er i gang med at tage en af de 50 forskellige uddannelser inden for jordbrug og fødevarer, forklarer han.

Udfordrer politikken

Mogens Dall mener, at den politiske virak omkring landbrugspakken og Eva Kjer Hansens afgang som minister har udfordret en politik til gavn for beskæftigelse og jobskabelse.

- Sandheden er, at vi i landbruget har fokus på, at der skal være en god balance mellem produktion og miljø. Det handler om at stå på begge ben. Vi landmænd har som alle andre en interesse i et rent grundvand. Vi færdes i naturen og er glade, når naturen har det godt. Og vi arbejder med dyrevelfærd og udvikler produktionsmetoder, så danske fødevarer på en række parametre er milevidt foran fødevarer produceret i andre lande, og dermed er den konventionelle danske produktion allerede en slags specialproduktion, siger Mogens Dall.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udelukkende vindere

- Vores produktion er mangfoldig. Nogle landbrug er store og specialiserede. Andre drives på deltid. Nogle er konventionelle, andre er økologer. Nogle laver mælk, andre svinekød, minkskind eller kartoffelmel. Det er historier med udelukkende vindere, men i dag bliver de fortalt, som om alle er tabere, siger Mogens Dall.