Effektiv udnyttelse af kvælstofkvoterne er en af landbrugets store udfordringer, og det stiller krav til præcision i gødningstildelingen. Kongskilde har valgt at tage udfordringen op med en ny serie bomgødningsspredere, der også giver landmanden frihed til at bruge billigere gødningskvaliteter. Det giver gode muligheder for en bedre driftsindtjening.

Der er øget fokus på effektiv udnyttelse af handelsgødningen på grund af kvælstofkvoter og hensynet til miljøet, så gødningen ikke spredes uden for dyrkningsarealet. Dette gør det interessant at anvende en bomgødningsspreder i stedet for den traditionelle gødningsspreder. En svensk undersøgelse har vist, at anskaffelsen af en bomspreder kan være god driftsøkonomi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kongskilde har haft bomspredere til handelsgødning, mikrogranulater og frø i sortimentet i adskillige år, men med introduktionen af Wing Jet Hydro på Agritechnica-udstillingen i 2013, er der endnu flere gode grunde til at overveje en bomspreder. Virksomheden fremhæver blandt andet den hurtigere reaktionstid og zoneinddelingen, som blandt andet skyldes en ny og hurtigt reagerende hydraulisk doseringsenhed.

- Gødningen fordeles jævnt og helt til kant og skel, samtidig med at doseringen kan reguleres hurtigt og præcist i forhold til for eksempel GPS-kort og N-sensor, fortæller Ingemar Svensson, produktchef hos Kongskilde.

- Landmænd med en Wing Jet Hydro bomspreder er uafhængige af gødningens fysiske egenskaber, også selv om granulaterne varierer i størrelse og let smuldrer. Dermed kan landmanden anvende en billigere gødning til gavn for driftsøkonomien, siger han.

Med tyve spredeplader på bommene til at fordele gødningen over hele arbejdsbredden på 24 meter bliver landmanden mindre afhængig af vindforholdene, end han ville være med en centrifugalspreder. Dermed kan traktoren udnyttes mere effektivt, da det ofte er samme traktor og GPS-udstyr, som anvendes til både sprøjtning og gødskning.

Bedre driftsøkonomi

En svensk undersøgelse har vist, at det er lønsomt for bedrifter med et dyrket areal på 200 hektar eller mere at anskaffe en bomspreder, selv om investeringen er større sammenlignet med en traditionel tallerkenspreder. Der opnås et højere udbytte, fordi der gødskes jævnt helt til kant, og der anvendes billigere gødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelsen forudsætter, at ensartetheden i spredningen er den samme for begge spredere. I praksis kan der ifølge Kongskilde være yderligere fordele ved bomsprederen, fordi den er nemmere at justere, og desuden er vindfølsomheden mindre.

Ifølge Ingemar Svensson er det realistisk at kalkulere med en besparelse på 10 procent af prisen på handelsgødningen, fordi landmanden kan nøjes med en billigere kvalitet ved brug af en Wing Jet Hydro. For en bedrift på 300 hektar svarer det til cirka 50.000 kroner om året. Dertil kommer effekten af den bedre spredning helt til skel, som undersøgelsen vurderer til at have en positiv effekt på 15.000 kroner.

Beregninger viser, at med en arbejdsbredde på 24 meter vil 45 procent af arealet på 10 hektar mark være berørt af kantspredningseffekten og tilsvarende 30 procent for en mark med 25 hektar.

- I praksis anbefaler vi Wing Jet Hydro bomsprederen til bedrifter med mindst 400 hektar eller til maskinstationer, opsummerer Ingemar Svensson.

Præcis dosering

Den nye generation Wing Jet Hydro bomspredere er specielt udviklet til præcisionsspredning af gødning og mikrogranulat fra 2 kg/ha til 500 kg/ha. Selve gødningsdoseringen sker med knastvalser, som giver en præcis mængde til hvert udløb. Gødningen fordeles derefter jævnt over hele arbejdsbredden af spredepladerne, som er monteret med lille afstand på den kraftige bom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Wing Jet er særdeles velegnet til positionsbestemt gødskning. En ny hydraulisk drevet dosering betyder, at gødningsmængden kan korrigeres med det samme via styreimpulser fra N-sensoren eller GPS-kortet. Det forbedrer gødningseffektiviteten og giver færre kvælstofrester i jorden efter høst, fortæller Ingemar Svensson.

Wing Jet kan nemlig tilsluttes GPS-sektionskontrol, og kombineret med bommens opdeling i fire individuelle zoner sørger den for, at der kun bruges et minimum af gødning ved overlap, for eksempel ved kiler. Med op til 24 meter spredebom og 6.000 liter i gødningsbeholderen henvender Wing Jet sig til de store landbrug og maskinstationer eller forsøgsanlæg, hvor præcisionen er altafgørende.

Bruges af Lantmännen

Svenske Lantmännen Lantbruk har valgt at udskifte den gamle centrifugalspreder med en Wing Jet for bedre at kunne styre gødskningen og for at være mere fleksible med hensyn til vejret. Wing Jet?en er anskaffet til Bjertorp og Viken i Vestergötland, hvor de primært avler sædekorn som vinterhvede, byg og havre på gårdenes 850 ha.

- Med Wing Jet'en kan vi nu køre flere timer om dagen, fordi vi er langt mindre afhængige af vindforholdene, siger Ingemar Gruvaeus, der er driftsleder hos Lantmännen Lantbruk, Bjertorp.

Han fortæller videre, at de har varierende jordbundsforhold med både våde pletter og meget muldrige områder på deres marker. Nu kan de meget præcist dosere gødningen, så tildelingen reduceres i zonerne med svagere vækst, og overdosering og dermed lejesæd i andre områder undgås. Han er ikke tvivl om, at det er kombinationen af Yara N-Sensor og Wing Jet'ens nye hydrauliske variator, der er årsag til den meget hurtige og effektive justering af gødningstildelingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den er fantastisk smidig i brug og fungerer perfekt, selv ved spredning af sneglegift med kun fem kg per ha eller til eftersåning af græsfrø, siger Ingemar Gruvaeus.

Kongskilde har gennem de senere år investeret betydelige ressourcer i at udvikle løsninger, der håndterer de stigende miljøkrav, og som derudover kan forbedre driftsøkonomien gennem mindre afhængighed af gødningskvaliteterne. Udviklingsarbejdet foregår på Kongskildes svenske fabrik Överums Bruk i det østlige Småland.