Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

En god håndfuld af de grønne

Af Helge Plougmann Nielsen - 19. dec. 2013 KL. 10:52

  • MB05384001-1
  • MB05384001-2

Brødrene Jens og Mogens Hjort Jensen, Djursland, tog forskud på julen, da de sammen med medarbejdere hentede seks nye Fendt-traktorer hos Jysk Maskincenter A/S i Kolind.

På parkeringspladsen foran Jysk Maskincenter A/S i Kolind står seks nye Fendt-traktorer linet op på række, og da brødrene Hjort Jensen og deres medarbejdere svinger ind på pladsen med fem brugte Fendt traktorer, er der pludselig godt fyldt op på pladsen. Men det varer kun kort, for efter en forfriskning og et par stykker smørrebrød overdrages de nye traktorer til chaufførerne, og de seks sætter kursen mod ejendommene Bakkegården og Fævejle.

Også de brugte traktorer forsvinder hurtigt en efter en og køres til klargøring.

- Vi har faktisk lidt travlt, for de fleste af de fem brugte traktorer er allerede videresolgt og skal leveres inden årets udgang, siger salgskonsulent Simon Bøjstrup, der har solgt de seks nye traktor til Jens og Mogens Hjort Jensen.

Køer og slagtesvin

Jens og Mogens Hjort Jensen er sønner af Knud Erik Jensen, der havde en lang karriere inden for dansk mejeribrug, og som i en periode også var formand for Arla Foods. Mogens driver i dag den fædrene gård, Bakkegården, med 330 køer, mens Jens og hans kone Karen, driver en slagtesvineproduktion med 29.000 leverede slagtesvin på slægtsgården Fævejle, som ligger ved Kolindsund.

Sammenlagt driver de to brødre cirka 800 hektar, og da de bortset fra finsnitning af græs og majs udfører alt markarbejdet selv, er der behov for en større maskinpark.

- Vi arbejder meget sammen, men ejer hver især vore ejendomme, og de seks nye traktorer fordeler sig også med tre til hver. Jeg har købt to Fendt 724, der begge er monteret med frontlæser, og en Fendt 939. Mogens har købt to Fendt 828 og en Fendt 824. I dagligdagen kører traktorerne, hvor der er behov for det, og uden at vi sender regninger til hinanden. Det eneste vi prøver på at styre er, at traktorerne tankes på den ejendom, hvor de anvendes, siger Jens Hjort Jensen.

Læsser med vægt

Grunden til at Jens Hjort Jensen har købt to traktorer med frontlæser er, at han bjærger og sælger en hel del hø og halm.

- Både hø og halm sælges efter vægt, og da det ikke altid opbevares lige ved siden af en brovægt, er den en en læsser med indbygget vægt, så vi kan veje ballerne, efterhånden som de læsses. Når vi ensilerer, anvender vi en traktor med frontlæsser i køresiloen, og da der er små 15 kilometer mellem ejendommene, er det nødvendigt med en ekstra læsser for at opnå den fornødne fleksibilitet, siger Jens Hjort Jensen.

Skal supplere hinanden

På Bakkegården suppleres en selvkørende og selvlæssende fuldfoderblander af en minilæsser og derfor har Mogens Hjort Jensen ikke umiddelbart behov for en traktor med frontlæsser.

- De tre Fendt 800-serie traktorer skal først og fremmest anvendes foran den nifurede plov, såmaskinen, skårlæggersættet og et par store frakørselsvogne, siger Mogens Hjort Jensen og tilføjer:

- Begge 828?ere er udstyret med kraftudtag foran, og de kan derfor begge anvendes for skårlæggeren. De to traktorer skal også supplere den store 939 foran gyllevognen og bigballepresseren.

Fire af de seks nye traktorer er udstyret med VarioGuide autostyring, og de to 724 er forberedt til systemet.

1.000 timer om året

Mogens Hjort Jensen forventer, at de nye traktorer i gennemsnit kommer til at køre cirka 1.000 timer om året.

- Vi har ikke en fast strategi for, hvornår vi skifter traktorer. Men da det alt andet lige er skønnere at køre med noget nyt grej der virker, end at holde på værksted, er planen nok at køre med traktorerne i cirka fem år og så skifte til nyt igen, siger Mogens Hjort Jensen, der over de næste to år forventer at udvide til 480 malkekøer.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame