På gården ved Vagn Åge Bach har man fodret goldkøerne på den samme måde i mange år, hvilket er den måde som ifølge den selvstændige kvægkonsulent Brian Pilgaard, fra firmaet Kvægkonsulenten, stadig er udbredt, selv i store besætninger.

- Vi tog På gården hos Vagn Åge Bach har man fodret goldkøerne på den samme måde i mange år- Det er ligeledes en måde som ifølge den selvstændige kvægkonsulent Brian Pilgaard, fra firmaet Kvægkonsulenten, stadig er udbredt selv i store besætninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi tog et par skovlfulde af køernes foder, og så fik de halm oveni. Det svarede cirka til, at 30 procent af deres foder kom fra den blanding, de malkende køer får, og resten var så halm. Det resulterede så i, at de hurtige blev for fede, og de langsomme fik mest halm, fortæller Vagn Åge Bach.

Efter at tilfældene af ketose og mælkefeber blev stadig oftere, blev han mere åben overfor at prøve en anden løsning, som flere Konsulenter igennem årene havde talt om.

Når vi tror, at vi kan klare fodringen af goldkøerne med et par skovlfulde af de malkende køers foder, tilsat halm på toppen, så begår vi ifølge Brian Pilgaard en stor fejl. Foderet til goldkøerne er mindst lige så vigtig, som det vi tilbyder de køer som producerer mælken. Goldkoblandingen skal gøre køerne sultne og aktive, samtidig med at de fylder maven op, så der er plads til den store mængde foder, koen skal optage umiddelbart efter kælvning.

Efter Vagn Åge Bach er gået over til det nye goldfoder, ser han netop tydeligt mere aktive goldkøer, som står klar, når der bliver fodret. Der er ikke køer, der ligger dovne i sengebåsene, og som kun rejser sig, når de absolut skal.

- Selvom de kun lige har spist det sidste foder, står de klar, når jeg kommer med foderet, fortæller Vagn Åge Bach.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De aktive goldkøer er også en medvirkende årsag til, at kælvningerne foregår så let, som de ifølge Vagn Åge Bach gør.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere, i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 19. februar.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.