GMO-dyrkningen steg med ni millioner hektarer fra 2008 til 2009 på verdensplan. Men der blev dyrket 12 procent mindre GMO på EU's marker. Det viser nye tal fra ISAAA, der er en international GMO-organisation, der hvert år gør status over den globale gensplejsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed afspejler tallene den GMO-skepsis, der bliver stadig stærkere inden for unionen, hvor kun en enkelt GMO-afgrøde er godkendt til plantning, og hvor kun Spanien, Tjekkiet, Portugal, Rumænien, Polen og Slovakiet fortsat dyrker den omstridte majstype.

Direkte i modstrid med EU's regler har Tyskland, Frankrig, Østrig, Ungarn, Luxembourg og Grækenland forbudt dyrkningen af den såkaldte MON810-majs. Mens de resterende EU-lande ikke har forbudt GMO'en, men har afholdt sig fra at plante den.

Mere selvbestemmelse

EU-Kommissionens formand Jose Manuel Barroso har noteret sig landenes store skepsis og har lagt op til en ændring af systemet, så det "skal være muligt at kombinere EU-systemets muligheder for at tillade GMO på baggrund af videnskaben med friheden for den enkelte medlemsstat til at beslutte, om de vil dyrke GMO på deres territorium".

Spørgsmålet skal behandles af EU's nye sundhedskommissær John Dalli snarest muligt, og Holland og Østrig er begge kommet med nye forslag, der åbner op for mere selvbestemmelse for dem, der vil have lov til at sige nej.

Men eksperter advarer om, at det kan give store problemer for EU's indre marked, hvis noget er tilladt det ene sted, men ikke det andet. Andre påpeger det absurde i, at EU tillader import af en lang række GMO-produkter, men stiller sig voldsomt på bagbenene, når det gælder dyrkningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Greenpeace er glade

Tallene fra ISAAA viser, at 80 procent af al den europæiske GMO-majs er plantet i Spanien, hvor den udgør 22 procent af al majsdyrkning i landet. Spanien er også det eneste EU-land, der optræder på listen over såkaldte "stor-skala" GMO-lande, hvilket dækker over de lande i verden, der har over 50.000 hektarer beplantet med de genmodificerede organismer.

I Greenpeace glæder man sig over nedgangen i dyrkningen af GMO'er inden for unionen.

- På trods af propaganda fra biotek-industrien så er GMO-afgrøder et fejlslagent eksperiment. De slår fejl på markerne og de slår fejl på markederne, lyder det fra Marco Contiero, Greenpeaces landbrugspolitiske rådgiver.

Det er genmodificeret sojabønner, raps, bomuld og majs, der især fylder på markerne i de kun 25 lande i verden, som bruger GMO-teknologien.