Et sæt nye GMO-regler bliver nu lagt på køl på ubestemt tid, efter at det i dag i Bruxelles mislykkedes for miljøminister Ida Auken (SF) som EU-formand at få sine ministerkolleger med på vognen. Forslaget, der skulle have givet de enkelte EU-lande bedre mulighed for selv at bestemme, om der må dyrkes genmodificerede afgrøder på deres jord, fik støtte fra et stort flertal af landene, men et blokerende mindretal af stemmetunge lande som Tyskland, Storbritannien og Frankrig og en række andre stillede sig i vejen.

- Europa var ikke klar til det, sagde Ida Auken efter mødet.

Det er de godt tilfredse med hos Landbrug og Fødevarer, der har været benhårde modstandere af at fjerne beslutningskompetencen fra EU-niveauet. Her holder de på, at der skal være gennemskuelige, fælles regler for alle EU-landene.

- Vi er glade for, at der ikke er opnået enighed blandt ministrene, fordi vi fortsat ser det som en trussel mod både WTO-reglerne og det indre marked, siger chefkonsulent Bruno Sander Nielsen.

Men EU-kommissær John Dalli, der er ansvarlig for fødevaresikkerhed, gør klart, at den nuværende situation, hvor GMO-skeptiske lande alligevel indfører nationale forbud, skaber endnu større usikkerhed.

- Vi har allerede et fragmenteret indre marked på dette område, for vi har ti lande, der har vedtaget sikkerhedsforanstaltninger for de to GMO’er, der er godkendt til dyrkning, siger han.

De nye regler sigtede mod at løse op for den hårdknude, som GMO-forhandlinger ofte ender i på EU-plan på grund af den politiske og folkelige skepsis mod de genmodificerede organismer i mange lande. Ved at indsætte en national nødbremse var det tanken, at det skulle gøre det mindre politisk sprængfarligt at godkende nye GMO’er til dyrkning, når de først var blevet blåstemplet af EU’s fødevaresikkerhedsagentur, EFSA.

I stedet skal landene kunne undslå sig på grund af forskellige socio-økonomiske begrundelser. De skal også på forhånd kunne bede industrien om en undtagelse for deres territorium, når en ny GMO var på vej gennem godkendelsessystemet, hvilket er blevet kritiseret af grønne organisationer som for eksempel Greenpeace, der er arg modstander af ideen om overhovedet at give store kemiske virksomheden en rolle i sådanne forhandlinger.

Den danske miljøminister overvejer nu, om hun vil give forslaget en chance til i juni, når hun mødes med sine ministerkolleger igen, fordi flere af de skeptiske lande har givet udtryk for, at de godt kunne skifte mening.

- Nu vil jeg lige føle dem på tænderne for at se, hvor alvorligt de mener det, før jeg bruger mere tid på det, siger Ida Auken.

Men hun understreger, at hun ikke vil bruge en fremtidig nødbremse til konsekvent at blokere for GMO-dyrkning i Danmark.

- Det her har hele tiden været et forslag, der tager det GMO for GMO, siger ministeren.