Stoffet glyphosat, som er et af verdens mest anvendte og vigtigste sprøjtemidler til ukrudtsbekæmpelse i landbruget er ikke kræftfremkaldende.

Det fastslår det europæiske agentur for kemikalier, ECHA, som har vurderet stoffet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrug & Fødevarer glæder sig over vurderingen. Den vil formentlig betyde, at EU senere på året vil godkende stoffet til fortsat brug i unionen. Det er godt nyt for miljøet og landmændenes økonomi. Stoffet er nemlig både meget effektivt og med en lav miljørisiko.

- Vi er meget glade for, at ECHA nu har frikendt glyphosat for at kunne være årsag til kræft. Det er et af de allervigtigste stoffer for de danske landmænd i markarbejdet. Vi har meget brug for glyphosat til at bekæmpe ukrudt, som ellers kan være svær at fjerne, for eksempel kvikgræs, siger Torben Hansen, der er formand for planteproducenterne i Landbrug & Fødevarer.

Uden glyphosat vil det også være meget svært at mindske udvaskningen af kvælstof med efterafgrøder og vintergrønne marker, da landmanden ellers skal ud at harve flere gange om efteråret. Samtidigt vil det også blive vanskeligt at dyrke med reduceret jordbearbejdning.

- Det vil blive meget dyrt både miljømæssigt og økonomisk for landmændene, hvis glyphosat ikke længere kan bruges på de danske marker. Jeg kan så blot håbe, at ECHA's vurdering vil blive taget til efterretning, når den endelige afgørelse skal træffes i EU, siger Torben Hansen.