Om lidt banker vinteren på døren, og det er derfor vigtigt at få frostsikret sine sprøjter i tide, så de ikke bliver ødelagt.

Hans Thostrup, der er teknisk rådgiver ved LMO, giver her sine bedste råd til, hvad du skal huske, og hvordan du forbereder dine sprøjter på vinterens kulde, så de er helt klar, når den nye sæson melder sin ankomst. Frostvejret, der som regel rammer Danmark, når vintermånederne trænger sig på, kan resulterer i skader på sprøjterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vand er et fantastisk element, men det kan være meget ødelæggende for en sprøjte. Når vand fryser, bliver det større, og det kan få pumpen til at springe, og plastikstudserne kan gå i stykker. Der er desværre rigtig mange, som glemmer at frostsikre sine sprøjter, fortæller Hans Thostrup.

Rengøring er første punkt

Inden selve frostsikringen er det vigtigt at gøre sprøjten ren. Det gælder for både gamle og nye maskiner.

- Det første, man skal gøre, når sæsonen er slut, er at få gjort sprøjten ren. Filtrene skal skilles ad og gøres rene, fordi der kan sætte sig aflejringer. Ellers vil man komme til at døje med dyser, som stopper til, fordi der sidder aflejringer fra tidligere, fortæller Hans Thostrup.

Ifølge Hans Thostrup kan det være en god idé at rengøre maskinen med sæbe.

- Det, som der sprøjtes med, kan give en fedtet hinde inde i selve sprøjten og blive siddende, som kan resultere i sprøjteskader senere, hvis man ikke får det fjernet. Man kan eksempelvis bruge sæben All Clear Extra til maskinen. Det skal køre rundt i et kvarters tid, så man får det sprøjtet ud gennem rørene, siger Hans Thostrup, der samtidig nævner, at det kan være en rigtig god idé at få gennemsmurt hele maskineriet inden næste sæson - især hvis der er brugt en højtryksrenser til rengøringen, så der ikke danner sig rust efter det vand, som lægger sig inde i maskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gode råd til frostsikring

Ifølge Hans Thostrup er der flere måder, hvorpå man kan frostsikre sine sprøjter. De fleste kender til den almindelige frostvæske, men ifølge Hans Thostrup er der flere, som er begyndt at bruge alternativer til den almindeligt kendte frostvæske.

- Jeg har oplevet flere, der med succes har brugt sprinklervæske, som egner sig til vinteren. Jeg tror også, det påvirker miljøet mindre, og derudover koster det jo ikke ret meget, fortæller Hans Thostrup, der anbefaler, at man også husker på manometeret.

I løbet af sæsonen er der risiko for, at der kommer lidt væske ind i manometeret. Dette kan resultere i, at fjederen giver sig, hvis der står væske derinde vinteren over og trykket stiger.

- Manometeret skal opbevares over nul grader. Der er rigtig mange, der glemmer det. Hvis man glemmer det over en vinter, kan den efterfølgende vise noget andet, end dét den egentligt skal vise, siger Hans Thostrup, som lige har et ekstra tip til de danske landmænd, der benytter sig af diverse maskiner.

- Det er altid en god idé at have en blok fremme, så man kan notere, hvad der skal laves og forberedes på maskinen inden næste sæson. Der er som regel altid noget, og det kan man hurtigt glemme henover vinteren, fortæller Hans Thostrup.