Kødkontrollen på slagterierne sikrer, at de fødevarer, der lander på slagterens disk og på middagsbordet i hjemmene er sunde og sikre for forbrugerne.

- Kødkontrollen på slagterierne står vagt om fødevaresikkerheden. Det gælder uanset om koteletterne eller det hakkede oksekød sælges i Danmark, i det øvrige Europa eller eksporteres ud af EU. Kødkontrollen er imidlertid skruet sådan sammen i dag, at dyrlægerne på slagterierne også skal se efter fortidens sygdomme - blandt andet tuberkulose, som i dag sjældent eller aldrig optræder hos svin og kvæg, siger Mette Gjerskov og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tiden er inde til, at vi moderniserer kontrollen, så kontrollørerne kan bruge flere kræfter, der hvor problemerne er, siger fødevareministeren. Hun sætter derfor fremtidens kødkontrol på bordet under en stor international konference i Eigtveds Pakhus den 2.-3. februar.

Danmark har rigtig gode erfaringer og er netop nået i mål med en omfattende modernisering og effektivisering af kødkontrollen. Men fødevarer rejser over grænser og EU er ét stort marked, så det er vigtigt, at alle lande tilpasser sig de nye tider.

Vigtigt at holde øje med salmonella

Meget tyder på, at EU også er klar til at se med friske øjne på kødkontrollen. Den Europæiske Fødevareautoritet, EFSA, kom før jul med en rapport med anbefalinger til hvilke risici og sygdomme, dyrlæger og teknikere med fordel kan se på, når de trækker i kitlerne ude på slagterierne. EFSA rapporten har allerede været drøftet på embedsmandsniveau i EU.

- Det er vigtigt, at vi skærper kontrollen med salmonella, da den gør op mod 100.000 forbrugere i Europa syge hvert år. Der er behov for udvikling af den visuelle kødkontrol, hvor man i højere grad undgår fysisk berøring af de slagtede dyr og dermed undgår at flytte bakterier fra et dyr til det næste. Visuel kødkontrol er indført på næsten alle de store svineslagterier i Danmark. siger fødevareministeren.