To af de mest magtfulde personer i forhold til det danske landbrug mødes den 9. januar i Sønderjylland. De mødes dog ikke helt på samme tid, og de skal ikke i duel med hinanden.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) og L&F-formand Martin Merrild skal derimod i dialog med de sønderjyske landmænd, og de er blevet inviteret af alle landsdelens landboorganisationer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Konkurrence-evnen er vigtig

Emnet for mødet er »landbrugets konkurrenceevne«, og udgangspunktet er holdningen fra Sønderjysk Landboforening om, at den danske konkurrenceevne overfor EU er skæv.

- Det er virkelig et emne, der optager alle landmænd, så det kan ikke undgå at blive en rigtig spændende aften, Christian Lund, der er formand for Sønderjysk Landboforening.

Han forklarer, at Martin Merrild og Mette Gjerskov har lejlighed til at mødes og snakke ved så mange andre lejligheder, så den 9. januar gælder det dialogen med medlemmerne.

- Vi vil gerne sende et signal til Mette Gjerskov om, at vi gerne vil mødes med hende. Ved delegeretmødet (i Landbrug & Fødevarer, red.) hørte jeg jo Mette Gjerskov sige, at hun ikke kunne komme i Sønderjylland, og så gik jeg op til hende bagefter for at aftale et møde, siger Christian Lund.

Sønderjyske landmænd aflyste for nogle måneder siden et møde med Mette Gjerskov på grund af frustrationer med randzonelovgivningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det nytter jo ikke, at vi står og råber på barrikaderne. Sådan skal det ikke være i 2012, siger Christian Lund.

Mette Gjerskov vil blandt andet komme ind på, hvordan dansk landbrugs primærproduktion skal bevares, og hvordan den danske fødevareindustri bliver bevaret, mens Martin Merrild kommer med sit bud på, hvad Landbrug & Fødevarer vil gøre for at få lige konkurrencevilkår.

- Nu har vi fået en ny formand, som vores medlemmer også skal have lejlighed til at møde, siger Christian Lund fra Sønderjysk Landboforening.

Mulighed for en flytning

Mette Gjerskov indleder aftenens møde den 9. januar, og efter et sønderjysk pølsebord fortsætter debat-stafetten til Martin Merrild. Mødet bliver holdt på Agerskov Kro, dog med mulighed for at flytte det til byens hal, hvis fremmødet bliver stort.

Der er tilmelding til topmødet, som er arrangeret af Sønderjysk Landboforening, LandboSyd, LHN, det sønderjyske familielandbrug og Agerskovgruppen.