Støvet hvirvler op fra den tørre mark ved Sørvad, da Gerda Andersen kommer kørende i en Fendt traktor med plov bagpå. Hun har igen haft travlt i forårets første varme dage, for der skal pløjes marker. Det lidt usædvanlige ved Gerda er, at hun ikke længere selv har et landbrug eller er på arbejdsmarkedet - hun er nemlig gået på pension - for 12 år siden for at være mere præcis. I dag er hun 77 år.

Men når resten af familien har brug for hjælp til arbejdet med at få pløjet markerne, træder Gerda Andersen til, som hun altid gør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gerda Andersen bor i Vind, hvor hun har ejet en gård i 45 år med sin mand, Anders Højbjerg Andersen, på 82 år. I dag ejer den ene af parrets tre døtre gården, og det er blandt andet her, hvor Gerda Andersen hjælper til.

For cirka 30 år siden satte Gerda Andersen sig ind i en traktor for at pløje for første gang.

- Jeg begyndte, fordi min ene datter havde brug for hjælp til at få pløjet sine marker, fortæller Gerda Andersen, der i sin tid blev lært op af sin mand.

To af Gerdas tre døtre ejer i dag en gård, og både her samt hos nabogården hjælper hun til, når der er brug for det.

- Nå sæsonen er til det, kører jeg fra klokken syv om morgenen til klokken syv om aftenen. Resten af tiden holder jeg fri og passer mine fritidsinteresser, for de bliver jo sat på standby i den periode, hvor der skal pløjes, siger Gerda Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En hektar i timen

De sidste mange år har Gerda Andersen oftest været den i familien, der laver al pløjearbejdet. Som regel er det blevet til 150 hektar om foråret og 100 hektar om efteråret.

- Jeg gør det frivilligt - der er ingen, der tvinger mig til det, men jeg kan simpelthen bare rigtig godt lide at pløje. Jeg synes også, at det er dejligt, at familien vil have min hjælp, fortæller Gerda Andersen, der i gennemsnit pløjer en hektar i timen alt efter, hvordan marken er.

- Jeg går op i at lave det pænt og ordentligt. Jeg har jo fundet ud af, at jeg sagtens kan finde ud af at pløje, så det er på en eller anden måde også en tilfredsstillelse at gøre det ordentligt, siger vestjyden, der bestemt ikke har lyst til at prale af sin 30-års erfaring i at pløje.

rich-media-3
Gerda Andersen på 77 år pløjer glædeligt familiens marker, når der er brug for det. Foto: Frederik Olsen.

Hjælper hinanden

Gerda Andersen er opvokset på en gård, og sammen med sin mand har hun haft besætninger af både malkekøer og senere hen slagtesvin. Hun er derfor øvet i mange forskellige discipliner inden for landbruget.

Udover tre døtre og dertilhørende svigersønner, har Gerda og hendes mand otte voksne børnebørn. Døtrene bor alle meget tæt på deres forældre, og det er derfor nemt for både Gerda og Anders Andersen at træde til, når der er ekstra travlt i marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi hjælper altid hinanden i familien, og vi har meget glæde af at være sammen om arbejdet. Ofte slutter vi dagen af med at spise middag sammen, fortæller Gerda Andersen, som ikke mener, der er nogle ulemper ved at arbejde sammen med familien.

- Vi er gode til at respektere hinanden. Det tror jeg er rigtig vigtigt, når man arbejder så meget sammen og bor så tæt på hinanden, som vi gør, siger den 77-årige.

Stor udvikling

Igennem de 30 år med pløjning har Gerda Andersen oplevet den store udvikling, der har været med både traktorer og plove.

- Der er sket meget gennem årene. Jeg startede med at køre John Deere, men da vi skiftede til Fendt, troede jeg, at jeg var færdig med at pløje på grund af den udvikling, der var sket indenfor teknologien. Jeg synes, det var indviklet, men det gik heldigvis alligevel, fordi mit barnebarn var tålmodig og lærte mig om alle de nye knapper, siger den erfarne landbrugskvinde, der nu mener, at det er langt nemmere at håndtere traktoren og ploven, end da hun begyndte arbejdet for år tilbage.

- Før i tiden skulle man eksempelvis rykke i et håndtag for at få liften op. Nu er det bare at dreje på en knap. Hvis det foregik på samme måde som for 30 år siden, tror jeg ikke, at jeg ville kunne holde til det, siger Gerda Andersen, der også sætter pris på den nymoderne komfort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det hele er blevet meget bedre - det er mere behageligt at køre traktoren, og man kan sidde og høre radio, fordi der ikke er spektakel, ligesom i de gamle traktorer, hvor der knap var et førerhus, fortæller hun.

Den 77-årige vestjyde har ikke planer om at pensionere sig fra arbejdet med at pløje lige foreløbigt.

- Så længe jeg stadig kan holde til det, og min familie stadig har brug for og vil have min hjælp, vil jeg meget gerne blive ved, fortæller Gerda Andersen.