Det er oplagt at tage moderne heksekunst til hjælp under dræning af markerne, og brugen af GPS ligger lige for. En af eksperterne på området er virksomheden Geoteam i Ballerup, og netop fra Geoteam kom en af oplægsholderne under temadagen om dræning i Kolding forleden.

Geoteams salgschef Bent Henneberg står for salg og markedsføring af GPS til landbrugsmaskiner, primært i Jylland, ligesom han er chef for sektionen præcisionslandbrug i Geoteam. Derfor var det oplagt at lade netop ham tale om "Dræn med GPS", da blandt andet Videncentret for Landbrug og Danske Maskinstationer og Entrepenører holdt temadag om dræning hos Kolding Herreds Landbrugsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bent Hennebergs indlæg handlede især om producenten Trimble?s GPS løsning - software og hardware - til planlægning og udførelse af drænprojekter. Trimble kalder denne løsning for Trimble WM Drain. Det er en komplet GPS/GNSS løsning til nedlægning af drænrør og udgravning af afvandings kanaler.

GPS opmåling

Bent Henneberg forklarer, at det nye ved denne løsning er, at man har erstattet brugen af laser til styredybde af drænploven, til udelukkende at gøre det med GPS-signaler.

- Ved at anvende GPS har vi mulighed for hurtigt at lave en opmåling af det område, hvor vi vil lægge drænet. Det gøres ved at køre med ploven løftet op hen over den strækning, hvor man ønsker at grave røret ned. På denne måde får vi nu i vores Autostyrings-display et billede, der viser de forskellige terrænforhold på den strækning, vi ønsker at dræne, forklarer Bent Henneberg.

- Med disse oplysninger kan vi meget præcist planlægge faldet på drænet. Det kan f.eks. være, at den første del af stækningen køres med kun én promilles fald, men længere henne øges dette til fire promille. Alt dette er muligt da vi har lave en opmåling af terrænet på forhånd med GPS, og derfor ved præcis, hvordan overfladen ser ud, siger Bent Henneberg.

Til Trimble WM Drain kan man tilkøbe Trimble?s software løsning kaldet FarmWorks Surface. Med dette software kan man hjemme fra kontoret og efter en opmåling af marken planlægge et komplet drænprojekt, som derefter kan indlæses til udstyret i drænmaskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange fordele

- Det betyder, at når maskinen er i marken, skal den ikke lave opmålinger, men kan gå i gang med at udføre det planlagte projekt med det samme, siger Bent Henneberg.

Nogle af fordelene ved GPS-dræning er: Hurtig opmåling af marken, og planlægning af drænets fald. Ingen opstilling af treben med laser. Samme præcision uanset vejrforhold. Ploven er nemmere at trække, da den aldrig vil køre dybere end allerhøjest nødvendig. Drænene bliver registreret med GPS - og det gælder både placering, men også den dybde de ligger i.

- Det er i det hele taget et system med rigtig mange muligheder, siger Bent Henneberg.