Hvordan ser det egentlig ud med fremtiden inden for generations- og ejerskifte? Ifølge Michael Haahr Andersen har erhvervet et kæmpe problem foran sig, da der er et stort antal ejendomme, som i de kommende år skal skifte ejere på grund af den høje gennemsnitsalder i landbruget.

- Udfordringen er dog, at vi ikke har ret mange af de ældre landmænd, som sætter noget til salg, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hvad er det, der gør at de holder igen? Det er der flere grunde til.

- Når jeg spørger, hvor mange af landbrugsmæglerne, der bliver inviteret ud og giver en gennemgang af, hvad det vil koste, eller hvad skal der til for at gøre ejendommen salgsmoden. Så har de ikke ret mange af disse besøg, og vi har ikke ret mange kunder, der kommer til os og efterspørger rådgivning omkring det at sælge deres landbrugsvirksomhed, siger han og tilføjer:

- Helt ærligt er det, fordi de fleste tænker at jordpriserne er for lave, så de venter lige et år mere. Det betyder, vi har en pukkel, vi skubber foran os. Men et godt generationsskifte tager tid, og forberedelsen, ved vi fra andre erhverv og i øvrigt fra tidligere i landbruget, nemt tager 3-5-7-10 år. Så vi har meget, vi skal i gang med, men vi skal jo have kunderne med også.

Tænk anderledes

Køber og sælger har ikke nødvendigvis samme syn på den ejendom, som er salg.

- Køberne er nødt til at kigge 10-15 år frem, mens sælgerne kigger her og nu, og der går det jo meget godt i de produktionsfacilliter, de har. Typisk har de en fornuftig økonomi, da de ikke har meget gæld. Så der er nogle anskuelser og holdninger i det her, som jeg tror ligeså meget er en ændring som den udfordring, der er i, at det kræver noget kapital for at komme i gang - den problemstilling skal ikke negligeres, siger Michael Haahr Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Agro, der udkommer i dag torsdag den 11. maj kan du læse resten af artiklen.

Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på http://www.agrar-plus.dk/agro eller telefon 76 20 79 70.