Det åbne land er mulighedernes land, men også et område, hvor der kan være er mange forskellige interesser. Den problemstilling har Landboforeningen Gefion valgt at behandle ved en konference, hvor alle kommunalbestyrelsesmedlemmer i Region Sjælland og en række hovedstadskommuner, samt relevante topembedsmænd, er indbudt. Konferencen holdes 2. maj i Sorø med Landbrug & Fødevarers administrerende direktør Karen Hækkerup som ordstyrer.

- Vi oplever jo hele tiden, at der er mange interesser knyttet til det åbne land og landbrugsproduktionen. Der kan være mange hindringer for at skabe vækst og en stor del af dem er baseret på forskellige tilgange til arbejdet, samtidigt florerer der mange myter om landbrugets påvirkning af miljøet, og dem vil vi gerne bryde ned, siger Torben Hansen, formand for Gefion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans ambition er, at konferencen kan bidrage med større viden om landbruget og skabe en bedre forståelse mellem de forskellige aktører, når det handler om husdyrproduktion, klimabeskyttelse og grundvandshensyn.

Gefion og NNF har inviteret en bred vifte af oplægsholdere fra både landbruget, kommuner og andre organisationer til at holde oplæg på konferencen, så der kommer forskellige perspektiver på problemstillingerne.

- Jeg tror, det er vigtigt, at vi alle sammen arbejder på at få en bedre forståelse mellem myndighederne og det erhvervsliv, der skal arbejde og udvikle sig i det åbne land. Ved at få nuanceret udfordringerne kan vi forhåbentlig bidrage til en positiv udvikling, håber Torben Hansen.

Han deler værtsskabet for konferencen med Henrik Tonnesen, der er formand for Fødevareforbundet NNF Sjælland og Øerne. Henrik Tonnesen er glad for at kunne samarbejde med Gefion om en aktivitet, der kan styrke fødevaresektoren.

- Det er helt naturligt for os at gå sammen med landbruget, når vi har sammenfaldende interesser. Vækst i landbruget og flere grise til slagterierne er vigtigt for os og vores medlemmer, og vi bidrager selvfølgelig gerne til, at mulighederne for det bliver bedre, siger Henrik Tonnesen, som gerne slår et slag for fortællingen om at vækst og miljøhensyn kan gå hånd i hånd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal som samfund satse på løsninger, der kan hjælpe landbruget til at kunne producere uden at belaste miljøet. Vi er således meget interesserede i at få udviklet og udbredt biogas som energikilde, så vi kan få husdyrgødningen kørt gennem sådan nogle anlæg. Jeg har et eksempel med et biogasanlæg i Solrød, som tjener penge i år 3. Det er et meget godt eksempel på potentialet, og det er noget af det, vi skal skabe basis for, siger Henrik Tonnesen.