Der er meget store forskelle på de gebyrer, landmænd skal betale for at få deres byggesager behandlet. Gebyret afhænger af den gebyr-politik, den enkelte kommune har vedtaget. For mens opkrævningen for behandling af miljøansøgninger skal være omkostningsbestemt, er der ingen regler for kommunernes fastsættelse af byggesagsgebyrerne.

Forskelligheden er blevet meget synlig i det østjyske område, efter at Landboforeningen Odder-Skanderborg har vist eksempler på byggesagsgebyrer i Århus, Odder, Skanderborg og Horsens kommuner, som er de kommuner, foreningens medlemmer bor i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prisen er højest, hvis landmændene bor i Odder og Århus Kommuner, mens landboforeningen betegner Horsens og Skanderborg kommuner som mere erhvervsvenlige.

- Det er ikke den politiske farve på byrådsflertallet, der bestemmer, hvor erhvervsvenligt kommunen vil administrere sine muligheder for gebyrer. Det er holdningen til erhvervslivet, så det er måske først muligt at få gjort noget ved problemet efter næste kommunalvalg, konkluderer formanden for Landboforeningen Odder-Skanderborg, Jens Gammelgaard, der har socialdemokratiske borgmestre i alle fire kommuner i landboforeningens område.

Store regninger før spaden sættes i jorden

- I Århus Kommune ser man på, om det er et teknisk anlæg. Et simpelt byggeri som en maskin-stålhal er billigt at få byggesagsbehandlet, hvorimod et avanceret staldbyggeri stald bliver dyrt at få gennem det kommunale system, siger Jens Gammelgaard.

- Jeg kan forstå Århus Kommunes holdning, fordi den måske har så mange andre fordele, at den kan tiltrække erhvervsvirksomheder. Men Odder Kommune ligger langt fra motorvejen og må på anden måde gøre sig attraktiv for nye virksomheder, og det gør man ikke ved forlods at gøre det dyrere at bygge i kommunen.

- Jeg synes, det er tankevækkende, at en landmand skal betale op mod en kvart million kroner for byggesagsbehandlingen, og måske via alle tilladelser og rådgivning skal betale op mod en halv million, før man kan sætte spaden i jorden. Det er i hvert fald ikke erhvervsvenligt, siger Jens Gammelgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gebyret er helt ude af trit med virkeligheden

Samme holdning har Hans Jacob Fenger, der sammen med hans søn netop har taget en ny kostald i brug ved Odder.

- Vi har haft et fint samarbejde med kommunens folk i processen. Men regningen på 235.000 kroner, mener vi ikke, står i forhold til ydelserne. Hvis kommunen tog 1.000 kroner i timen, svarer det til 235 timers arbejde, men så mange timer er der i hvert fald ikke brugt på behandlingen. Det er helt ude af trit med virkeligheden, siger Hans Jacob Fenger.

- Der er forskel på at behandle et boligkompleks på 8.000 kvadratmeter og en stald på samme størrelse. Da er det mere komplekst at behandle boligbyggeriet, og derfor er en ens kvadratmeterpris helt ved siden af, mener Odder-landmanden.

Vil se på gebyrerne ved budgetforhandlingerne

Odders borgmester, Elvin J. Hansen, har noteret landbrugets indvendinger mod kommunens byggesagsgebyrer.

- Det er de samme gebyrer, vi har kørt med i flere år. Det nye er, at landbruget nu skal betale byggesagsgebyr på lige fod med det øvrige erhvervsliv, og derfor synes man, regningen er en stor bombe. Men når man opfører et staldkompleks til 35 millioner er byggesagsgebyret på 235.000 kroner jo kun promiller, siger Elvin J. Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Borgmesteren har heller ikke tidligere registreret klager over kommunens gebyrpolitik, men er åben for at kigge på sagen.

- Nogle kommuner er billigere med det ene, andre med det andet. Vi har lagt os på, hvad, vi synes, er et rimeligt niveau. Men vi behandler gebyrtaksterne hvert år, og jeg vil da tage gebyrpolitikken op i forbindelse med budgetforhandlingerne og så sammenligne med, hvordan vi ligger i forhold til andre kommuner, sige Elvin J. Hansen.