Den første beslutning var let. Selvfølgelig skulle der være GPS-baseret autostyring i den nyindkøbte traktor. Beslutningen om hvilken leverandør, der skulle vælges, var dog væsentligt sværere for Claus Ringsing, indehaver af Døjlergård på Lolland. Ved et infoarrangement hos Geoteam, der driver landets mest præcise RTK-netværk, kaldet GPSnet.dk, fik Claus Ringsing øjnene op for de store besparelser, der er ved at styre traktorer ved hjælp af den avancerede RTK-teknologi, der giver præcision ned til to centimeter.

- Det var helt vildt vanedannende at prøve autostyring for første gang. Blot ved at køre præcist i de samme spor år efter år, kan man ifølge geoteam øge sit udbytte med op til tre-fire procent. Og det er en påstand som jeg tror på, da jeg i vores vinterbygmark i år meget tydeligt kunne se sporene fra sidste års gyllekørsel, der ligger lidt på skrå af dette års sprøjtespor. Hovedet er også væsentligt mere friskt efter en lang dag i markerne, fordi jeg ikke behøver at koncentrere mig om at styre traktoren - den kører bare sig selv, fortæller Claus Ringsing.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kørte planterne ned

Et halvt år efter ibrugtagningen af autostyring opdagede den erfarne landmand dog, at der er store forskelle på GPS-systemer. Da den lokale maskinstation blev hidkaldt for at sprede gyllen for Claus Ringsing, opdagede han, at der var uoverensstemmelser mellem sit eget og maskinstationens GPS-system.

- Maskinstationen havde ligesom jeg nyt grej, og føreren ville jo også gerne slippe rattet. Men det kunne han slet ikke, for hans autostyring førte konsekvent traktoren en halv meter ved siden af mine spor, og dermed direkte ind i planterne. Det forbavsede mig meget, for det var jo begge avancerede RTK-systemer. Det er derfor en god ide at få rådgivning ved eksperter som Geoteam, der kan hjælpe med at finde det rigtige produkt, forklarer Claus Ringsing.

Forskellige signaler

Hos Geoteam er fænomenet med uens RTK-spor et velkendt problem. Det gælder både i Døjlergårds tilfælde, hvor en samarbejdspartner skal køre på marken, men også når et landbrug skal skifte GPS-leverandør.

- Der er en del radiobaserede RTK-netværk i brug i dag, der ikke er målt ind efter dansk referencesystem, og derfor afviger signalerne fra hinanden. GPSnet.dk er landets mest præcise RTK-netværk til landbruget og er godkendt og bliver løbende kontrolleret af Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, hvilket giver den enkelte bruger de bedste betingelser, forklarer Jens Christian Skov Jensen, agronom ved Geoteam.

Claus Ringsing vil i fremtiden gerne udvide brugen af autostyring til også at gælde sektionsaflukning af sprøjten. På nyere RTK-styret sprøjter kan man skrue op eller ned for enkelte sektioner på sprøjten, så mængden af kemi bliver tilpasset ved hjælp af tildelingskort, som systemet på forhånd er blevet tilpasset til.