Direktør Flemming Nør-Pedersen fra Landbrug & Fødevarer har i en henvendelse til Folketingets Miljøudvalg peget på, at udpegningen af kunstige vandløb i vandplanerne i stor udstrækning sker på et "ufuldstændigt grundlag til skade for landbrugserhvervet".

Han henviser til ejeren af en større landbrugsejendom på Sjælland, der over for Landbrug & Fødevarer har forklaret, at hans indsigelse mod udpegningen af et kommunevandløb ved hans ejendom, som værende "naturligt", ikke er blevet hørt - trods henvisning til et kort opmålt i 1808.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrug & Fødevarer har gennem Videncentret for Landbrug rettet en forespørgsel til Geodatastyrelsen om dels det omhandlede vandløb, dels indholdet i de kort, der senere er indgået i matriklen.

Stor sandsynlighed

Det fremgår af svaret, at der er meget stor sandsynlighed for, at "det omhandlede vandløb ville have været vist på kortet, hvis vandløbet havde eksisteret i 1808, hvor kortet er opmålt".

På blandt andet den baggrund har Landbrug & Fødevarer opfordret Naturstyrelsen til at inddrage de ældste matrikelkort i udpegningen af kunstige vandløb i vandplanerne som et primært element i vurderingen.

Ifølge Geodatastyrelsen indeholder de ældste matrikelkort foruden ejendomssituationen et væld af topografiske oplysninger, herunder hvad der udover de dyrkede landbrugsarealer findes af enge, heder, moser, vandløb, søer, veje skove, beplantninger, gravhøje og bygninger.

Lidt tilfældigt

Ifølge Geodatastyrelsen var opmålingen i begyndelsen af 1800-tallet præget af, at det var lidt tilfældigt, hvad der blev indmålt, men styrelsen foretager i den aktuelle sag en vurdering af det foreliggende kort og finder det sandsynligt, at det omhandlede vandløb ville have været indmålt, hvis det fandtes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udtalelsen fra Geodatastyrelsen giver efter vores opfattelse grundlag for generelt at inddrage de ældste matrikelkort i arbejdet med udpegning af kunstige vandløb, hvilket vil give sig udslag i udpegning af et betydeligt større antal kunstige vandløb, end det er sket hidtil.

Ikke begrænses

- Med Geodatastyrelsens oplysninger om det forventede indhold af topografiske oplysninger i de ældste matrikelkort må inddragelse af disse kort i udpegningen af kunstige vandløb ikke begrænses til tvivlstilfælde. De skal indgå som et primært element i vurderingen, da det kan være afgørende at anvende de ældst tilgængelige kort. Da Geodatastyrelsen anfører,at indholdet af topografiske oplysninger i de omhandlede matrikelkort ikke er entydigt, kan disse kort naturligvis ikke anvendes ukritisk, konstaterer Landbrug & Fødevarer, der opfordrer til, at de ældste matrikelkort inddrages som et fast element i udpegningen af kunstige vandløb i vandplanerne, "så der sikres en retvisende karakterisering af disse".