Der er blevet mere tid til at arbejde på bedriften i Gesten siden 2009, hvor Peter Gemælke stoppede som præsident i Landbrugsrådet. Udover at arbejde på gården, bruger Peter Gæmelke en stor del af sin tid som bestyrelsesmedlem i forskellige virksomheder.

Landbrugets tidligere førstemand nyder at få have fået mere tid til det praktiske arbejde på bedriften, men det er ikke lutter lagkage, når snakken falder på landbrugets situation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er tæt på at blive kørt over af globaliseringen. Landbruget har alt for svært ved at konkurrere med udlandet, som har anderledes vilkår, siger han.

Helt konkret peger Peter Gæmelke på gødningsreglerne som en hæmsko for landbruget.

- Sidste år høstede vi hvede med et proteinindhold på 7,8 procent i gennemsnit. Hvis jeg hentede et læs hvede i Tyskland, kunne jeg sikkert få det med 10,8 procent protein. Det skyldes kvælstofkvoterne, og når vores hvede indeholder mindre protein, bliver vi nødt til at blande mere soja i foderblandingen til vores svin, siger Peter Gæmelke.

Mere balance

I denne uge blev fordelingen af pengene i regeringens landdistriksprogram fastlagt, og her blev landbruget lovet en pose penge som finansieringsstøtte. Det er dog ikke nødvendigvis den rigtige vej frem, hvis man spørger Peter Gæmelke.

- Hvis vi ude på bedrifterne skal kvalificere os til finansieringsstøtte, kræver det jo, at vi kan låne resten af pengene et andet sted. Der er mange bedrifter, der ikke har den mulighed, da landbruget stadig er klemt af prisfald fra krisen, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Peter Gæmelke efterlyser bedre rammevilkår, som kan være med til at gøre det danske landbrug konkurrencedygtigt igen.

- Vi bliver nødt til at få en bedre balance mellem omkostninger hos vores konkurrenter og omkostningerne i det danske landbrug, hvis vi skal kunne tjene flere penge på den daglige drift, siger Peter Gæmelke.

Den tidligere Landbrugsrådspræsident åbnede onsdag udstillingen "Mad til alle - Bæredygtigt, uden dogmer" på Vestermølle ved Skanderborg, hvor der netop bliver stillet skarpt på rammebetingelserne for landbruget og konsekvenserne heraf.