Det er ikke hver dag, man ser en fuldfoderblander til grovfoder på en svinebedrift. Men det er ikke desto mindre tilfældet hos Finn og Poul Braüner på Karuphøjgaard nær Frederiks i Midtjylland.

De to brødre har nemlig skrottet en del af arealet med korn og i stedet sået majs til modenhed på 30 hektar - foder, som skal bruges i staldene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De 220 søer plus fuld slagtesvineproduktion får foder via vådfodring, og det er her den gamle, ombyggede Nolan Feeder paddelblander kommer ind i billedet.

To gange om ugen fylder Finn og Poul Braüner Nolan-vognen op med 5,5 ton crimpet majs og cirka 4,0 ton. Vognen kobles til vådfodringssystemet via en pumpe, og på den måde er den crimpede majs blot endnu en ingrediens, som systemet tager ind i blandetanken sammen med korn, mineraler og andre fodermidler.

- Vi har vådfodring, men vi vidste ikke helt, hvordan vi skulle tilsætte majsen. Det første år (2008 red.) tørrede vi majsen ned, og så kunne vi tilsætte det fra en silo. Men tørringen var alt for dyrt. Derfor måtte vi finde på noget andet, fortæller Finn Braüner.

De to brødre kom i kontakt med Bulldog Agri, der gav dem ideen til at benytte en fuldfoderblander som transportmiddel og opbevaringstank til majsen.

- De seneste to år har vi crimpet majsen og lagret det i en lille køresilo på en ejendom 300 meter fra gården. Her henter vi så cirka to læs om ugen, og det fungerer rigtig fint, fortæller Finn Braüner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere arbejde, men højere udbytte

Han erkender, at der er lidt mere arbejde i majs i forhold til korn ? både med hensyn til at bjerge majsen, få det crimpet og pakket ned ? og med at hente de to læs pr uge.

- Vi har en ekstra mand, der hjælper, når vi høster majsen, og det tager omkring 45 minutter at hente et læs med fuldfodervognen til dagligt ? så tidsforbruget til den del er omkring halvanden time om ugen.

- Resten af tiden passer vognen sig selv i en lille garage, hvor den holder, når den er koblet til vådfoderanlægget, siger Finn Braüner.

Dertil kommer et tidsforbrug til rengøring, oprydning og klargøring til næste sæsons majshøst.

Et højere udbytte i majs kontra korn gør dog også, at det ekstra arbejde ikke er så slemt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er selvfølgelig lettere at trykke på en knap, og så kommer der korn. Men arbejdet med majsen er nu ikke så slemt igen. Og så må vi bare sige, at når vi kan avle 9,0-9,5 ton majs pr. hektar mod måske 3,0 ton korn på nogle specielle arealer, hvor der tidligere har været grusgrav, så er der mere foder at hente ved at dyrke majs, konkluderer Finn Braüner.

Modificeret og svejset tæt

Selve udgiften til fuldfoderblanderen har været overkommelig. Den 14 kubikmeter store Nolan paddelblander købte Finn og Poul Braüner brugt for 15.000 kroner. Og så er der brugt cirka det samme beløb på at modificere vognen til de nye omgivelser.

Bag på Nolan Feeder'en er der lavet en studs og en slange med en kobling. Slangen kobles på en stationær el-pumpe, som står på gulvet. Derfra er der en rørføring videre ind til et af de to blandekar. Selve el-pumpen er koblet til styringen på vådfodringsanlægget, og på den måde styrer anlægget helt selv, hvornår og hvor meget majs-valle, det vil hente i blandetanken.

Nolan-vognen har også en el-motor monteret. Den er koblet til gearkassen til padlerne oppe i vognen, og i starten kørte pumpen 20 sekunder for hver 15. minut for at røre op i majsvallen. Men nu er frekvensen ændret, så pumpen ikke kører i intervaller, men i stedet starter og kører 10 minutter, før foderanlægget begynder at trækker majs ud fra vognen.

- Det var så heldigt, at motoren allerede var monteret på fuldfodervognen, da vi købte den. Vognen stod stationært hos den tidligere ejer, så det passede fint.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi fik den lokale smed til at lave en del arbejde på vognen, og så har vi yderligere selv svejset på den, så den blev, som vi ville have den.

- Lugerne i siden er blandt andet svejset til, og vi skiftede en plade i bunden af vognen, uddyber Finn Braüner.

Ønsker mere fermentering

Etableringen af systemet med fodervogn og pumpe er etableret for forholdsvis små penge, og det fungerer fint.

Omkring 35 procent af kornet er skiftet ud med majs i det færdige vådfoder, og den mængde vand, der tilsættes i fuldfodervognen, trækkes bare fra vandmængden, som tilsættes i blandetanken.

Som det ser ud nu, bruger Finn og Poul Braüner majs i foderet til slagtesvinene og søerne, men de to brødre ser gerne, at de kan fodre smågrisene med en lignende recept.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men om fodervognen er det rigtige system for fremtiden med en endnu større andel af majs i stedet for korn, ved Finn Braüner ikke helt.

- Jeg kunne godt ønske mig længere hviletid på majsvallen, så vi opnår en bedre fermentering af foderet. Som det er nu, bruger vådfoderanlægget jo af majsen, så snart vognen er koblet på anlægget ? og vi har ingen buffertank.

- Vi har besøgt en bedrift, der har en egentlig fortank til majsen, hvor det fermenterer over flere dage, uden der bliver brugt af det. Først derefter tages det ind i fodersystemet. Den mulighed har vi ikke, som det ser ud nu i hvert fald. Men det kunne være en løsning fremover, påtænker Finn Braüner.