DEBAT - Lige nu arbejdes på højtryk på mindst to alvorlige udfordringer i den forkerte måde Danmark har implementeret EUs regler på til skade for dansk landbrug.

Dels er en gruppe internationale forskere ved at udarbejde en endelig rapport med deres evaluering af den danske indsats omkring vandplanerne. Det er en faglig dybdegravning, der er utrolig vigtig for landbrugserhvervet. Bæredygtigt Landbrug håber på, at de internationale forskerne har fokus på både N (kvælstof) og P (fosfor) og forholdet imellem dem - og ikke kun på landbrugets N - som den hidtidige danske indsats har haft. Denne ensidige fokusering har været ødelæggende for det danske landbrug og først efter landbrugspakken kan vi landmænd igen glæde os over høsten. Afgrøderne fik mere gødning og de foreløbige høstresultater, i den næsten afsluttede høst, tyder på at både mængde og kvalitet er den bedste i mands minde. Takket være den ekstra gødning. Bæredygtigt Landbrug håber politikerne lytter efter de internationale forskere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der arbejdes også landet over i såkaldte vandråd for at evaluere de danske vandløb i forhold til vandplanerne. Men både datagrundlag og viden i de vandråd er for ringe. Mange ønsker, at stort set alle vandløb optages i EUs vandområde planer. Det kræver høje miljømål, som mange vandløb slet ikke kan opfylde og en indmelding er forpligtende. I Bæredygtigt Landbrug glæder vi os over de mange danske vandløb og livet i og omkring dem. Men vandløb skal også kunne lede vand væk til glæde for huse, veje, kældre, haver og marker, der ikke må oversvømmes. Vandløb kan vedblive med, at have samme status som nu, selvom de ikke meldes ind i EUs planer. Danmark skal ikke overimplementere på dette punkt. Den endelige afgørelse træffes af politikerne.

Politisk er det derfor et spændende efterår for landbruget. Vi håber politikerne har hår på brystet til at bryde med årtiers fejlregulering af landbrugserhvervet, så landbruget fortsat kan blive omdrejningspunktet i lokalsamfundene.