Nye trusselsvurderinger af den alvorlige, højpatogene fugleinfluenza H5N8 har fået Fødevarestyrelsen til at ændre reglerne, så det fra midnat igen var tilladt at motionsflyve duer og rovfugle.

- Førende eksperter vurderer, at risikoen for, at duer og rovfugle på motionstur bliver smittet er lille, fordi de kun er kort tid i luften og straks vender tilbage til udgangspunktet. De skal dog stadig fodres under tag for at forebygge kontakt med vildfugle, siger Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Desværre kan Fødevarestyrelsen endnu ikke erklære sygdommen for overstået. Det seneste konstaterede fund af en syg fugl her i Danmark er fra 7. januar. Men lige syd for grænsen, i Schleswig-Holstein, blev der fundet fugleinfluenza H5N8 i en vildfugl så sent som den 18. januar. Den 26. januar blev der fundet en usædvanligt stor gruppe af døde svaner, der netop nu bliver testet for fugleinfluenza.

Fødevarestyrelsen overvejer sammen med DTU Veterinærinstituttet, hvornår det vil være forsvarligt at lukke hønsene ud igen.

- Vi skal være helt sikre på, at truslen er overstået, før vi igen kan slippe hønsene fri, så vi ikke risikerer, at sygdommen pludselig dukker op i en hønsegård, siger Stig Mellergaard.

Frilandsæg er truet

Hvis hønsene fortsat skal forblive under tag, kan det betyde, at frilandsæg meget snart kan blive en mangelvare i køledisken i supermarkedet. Det skriver DR.

Problemet er, at når hønsene snart har været under tag i 12 uger, så kan hønsenes æg ikke længere sælges som frilandsæg. De vil i stedet blive kaldt skrabeæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jørgen Nyberg Larsen, som er sektorchef i Det Danske Fjerkræråd, håber ifølge DR, at der kan komme en dispensation til ægproducenterne, inden man rammer de 12 uger.

- De landmænd, der har frilandshøns er fuldstændig uden skyld i det her, og de kan hverken gøre fra eller til, siger han til nyhedssitet.

I øjeblikket diskuteres det i EU, om der kan gives dispensation til de europæiske hønseproducenter, så de fortsat kan kalde æggene for frilandsæg.

Hvis den dispensation ikke kommer, så kan det koste ægproducenterne penge.

- Det vil betyde, at deres æg skal sælges som skrabeæg til en lavere pris. Det tab kommer enten til at ramme landmanden eller pakkeriet, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den 7. februar har hønsene været under tag i 12 uger. Herefter kan der altså - som det ser ud lige nu - ikke produceres frilandsæg i Danmark.