Foreningen Frie Elforbrugere, der ikke mindst konstant sætter spørgsmålstegn ved den danske energipolitik, herunder prioriteringen af vindmøllstrøm, har rettet henvendelse til Folketinget, hvori de påpeger, at store stigninger i det danske omkostningsniveau er skyld i, at mange arbejdsopgaver sendes til områder med lavere omkostningsniveau:

- Det problem gælder i høj grad for blandt andet svineproduktion, slagtning og bearbejdning af dertil hørende produkter, noterer foreningens formand H.C.Schjerning fra Hjørring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Produktionen af danske svin har ifølge Frie Elforbrugere længe ligget ret konstant på 29 millioner årligt:

- I mange år blev årligt slagtet 23 millioner, hvilket nu er dalet til 19 millioner. Tabet af 4 millioner slagtninger og den videre forarbejdning af disse har resulteret i, at tusindvis af arbejdspladser er mistet. Siden 2007 har danske slagterier mistet 4.000 arbejdspladser. På det seneste er 250 arbejdspladser flyttet fra Fåborg til England med EU-støtte i ryggen, forklares det i henvendelsen.

Uforståeligt

H.C. Scherning påpeger videre, at i stedet for at færdiggøre, slagte og bearbejde smågrisene her i landet, vælger landmændene at sælge dem til vore nabolande med mindre omkostningsniveau end de danske slagterier. Den eksport drejer sig årligt om 10 millioner smågrise, der eksporteres, når de har en vægt ret præcis på 30 kg, som de har opnået cirka 84 dage efter fødsel.

- At svineslagterierne også af den grund fortsat minimerer arbejdsopgaver, er åbenbart uforståeligt for landets beslutningstagere. De vil eller kan åbenbart ikke forstå, at teori ikke altid er virkelighed.

Tilsyneladende er det politikernes og andre beslutningstageres intentioner, at oversvømme landet med vindmøllestrøm til fordel for vindmølleinvestorers kapitalophobning og jage el-forbrugende aktiviteter bort, mener foreningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faldende priser

De har regnet ud, at danske vindmøller har nu så stor kapacitet, at de under gode vindforhold "producerer el i overflod".

I løbet af seneste seks års periode fra 2008 til 2014 er markedsprisen for el i det danske forsyningsområde halveret fra rundt regnet 43 til 21 øre / kWh. Til gengæld er PSO-omkostningerne, der betales til VE-produktion, som væsentligst går til vindmøller, mangedoblet. PSO-omkostningerne var i 2008 på 1.787 millioner kroner. I 2013 var de steget til 5.591 millioner, og i 2014 er beløbet beregnet til ca. 7.100 millioner kroner:

- I milliarder og medregnet moms, nærmer beløbet sig betænkeligt nær de ni milliarder kroner alene i år. Fortsætter samme stigningstakt, bliver beløbet vel 12 milliarder i 2015 ? eller endnu mere. Med så høj stigningstakt rundes 50 milliarder kroner inden 2020, skriver Frie Elforbrugeres formand.

Praleri

Landvindmøller er for nylig blevet udråbt som leverandører af den billigste el-energi her i landet, men den køber Frie Elforbrugere ikke:

- Ganske vist blev dette praleri hurtigt imødegået, idet væsentlige omkostninger ikke var medregnet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Energistyrelsen stikker befolkningen blår i øjnene, når den markedsfører vindenergi som den billigste måde at producere elektricitet på. Hvorfor skal nye vindmøller på land overhovedet have statsstøtte, når produktionsomkostningerne ifølge ministeren og Energistyrelsen fra 2016 er lavere end markedsprisen, og at strømmen fra møllerne derfor, i følge ministeren, er konkurrencedygtig på det åbne elmarked og salgbar på elbørsen uden tilskud? lyder det umiddelbare spørgsmål.

EU-dom

Frie Elforbrugere har gennem det sidste halve år forsøgt at få rettet søgelyset på den kendsgerning, at en EU-dom har kendt den franske statstøtte til landets vindmøller som ulovlig og med krav om tilbagebetaling:

- Den skal hverken minister eller politikere have sagt noget om. Og hvorfor mon har Vindmøllebranchen slet ikke ytret sig? Samtidig kan man nu læse, at Australien vil stoppe med tilskud til vindmøller, at Spanien allerede er stoppet, og at Tyskland og England ligeledes er godt på vej med det samme, slutter foreningens formand.