Danskerne køber i stigende grad økologiske varer og danske landmænd vil gerne producere mere økologi for at imødekomme den voksende efterspørgsel.

Men at lægge sin produktion om fra konventionel til økologisk drift er ikke bare ligetil. Det betyder nye regler og rutiner. Derfor har landbrugets videnscenter Seges sat gang i projekt "Kom godt i gang med økologisk produktion", der med hjælp fra lokale DLBR-rådgivningscentre skal hjælpe nye økologer godt i gang. Indtil videre er der skabt 13 lokale projekter, hvori 600 nye økologer har fået starthjælp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det handler om at give nye økologer medvind fra starten, så overgangen til økologisk drift bliver så succesfuld og gnidningsfrit som overhovedet muligt. God rådgivning betyder besparelser på bedriften, færre fejlkøb og færre uhendsigtsmæssige hovsa-løsninger, siger Kirsten Holst, økologichef i Seges.

Blandt andet tilbydes de kommende økologer tilskud til deres rådgivning samt at deltage i et netværk med erfarne økologer.

- Vi oplever, at de nye økologer har brugt rigtig meget tid og energi i processen op mod at tage beslutningen om en omstilling. De mange nye opgaver kan være svære at håndtere, og det er her, at vi gerne vil sætte ind og hjælpe landmanden godt videre, så de også mærker de mange glæder ved at lægge om.Omstillingen tager tid og i den proces vil vi via projektet introducere landmanden til netværk og tilbyde rådgivning, for på den måde at give en langt mere effektiv omlægning, forklarer Kirsten Holst.

De økologiske landmænd vil i projektet blive forberedt på deres første økologikontrol, så de er bevidste om omfanget af det valg, de har truffet, og de regler der skal overholdes. De vil desuden få et fagligt løft i de særlige rammebetingelser, som økologisk drift medfører. Sidst, men ikke mindst får de viden om optimal økologisk drift, så de bedre kan planlægge deres produktion og tilrettelægge den, så de får et større udbytte af det potentiale, som de og deres landbrug ligger op til.