Unge landbrugselever skal i weekenden 9. - 10. marts hjælpe andre unge i landbruget med at passe på sig selv. Grindsted Landbrugsskole har inviteret unge mellem 13-16 år, som arbejder på en gård i fritiden, til kursus i sikkerhed.

En af oplægsholderne på kurset bliver Mathias Osmundsen. Han er 19 år gammel og elev på Grindsted Landbrugsskole. For øjeblikket er han i praktik på en kvæggård.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Selvom jeg er ret ung, så har jeg allerede nogle erfaringer, som jeg kan give videre til de skoleelever, som arbejder på en gård i fritiden. Jeg har selv hjulpet til på min fødegård efter skoletid, og kan huske hvordan jeg ind i mellem gjorde nogle uhensigtsmæssige ting i mit arbejde. Jeg håber, at jeg med mine input kan hjælpe, så de undgår at slide sig selv op eller få skader, når de arbejder, forklarer Mathias Osmundsen.

Starte med gode vaner

Sikkerheden i landbruget er i fokus på Grindsted Landbrugsskole, og for at de unge får den viden, som er nødvendig, udbyder skolen sikkerhedskurset for de helt unge.

- Gamle vaner er svære at bryde, det kender vi vist alle sammen til. Derfor sætter vi ind hos de helt unge, så de fra starten kan få nogle gode vaner og selv have en viden om, hvordan man sikrest arbejder på et landbrug. Det handler om alt fra løft, brug af maskiner, sikkerhedssko og udstyr, håndtering af dyr og arbejde i værksteder. Et landbrug kan være en farlig arbejdsplads, hvis ikke man tænker sig om. Et gammelt ordsprog siger; "Det er bedre at forebygge fremfor at helbrede", og det er målet for kurset. Det handler jo om, at fremtidens landmænd ikke ødelægger sig selv, men i stedet kan arbejde hele livet, forklarer Poul Thomsen, kursusansvarlig og lærer på Grindsted Landbrugsskole.

Løft korrekt

Som en del af et skoleprojekt var Mathias Osmundsen sidste år med til at lave en film omkring sikkerhed i landbruget. Filmen var så god, at han vandt en konkurrence, der var lavet af Landbrug & Fødevarer.

- Vi var to elever, som satte fokus på, hvordan man løfter og arbejder smartest, så man ikke ødelægger sin krop. Vi ville vise, at det bedste er at bruge maskinerne i stedet for at bruge kroppen. Og i de tilfælde, hvor man ikke kan bruge en maskine, så er det vigtigt, at løftestillingen er korrekt, forklarer Mathias Osmundsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere end hver tredje

Sikkerhedskurset har et varieret og spændende program med teori og praktiske øvelser med dyr, værksted, og maskiner. De unge på kurset vil blandt andet blive undervist af Hans Jørgen Detlefsen, der er Sikkerhedskonsulent hos LandboUngdom, og så vil Mike Erikstrup holde oplæg omkring, hvordan det er at leve, efter at man har oplevet en arbejdsulykke, som han selv har været ude for.

- Udover dødsulykker er der hvert år cirka 230 alvorlige arbejdsulykker i landbruget. En arbejdsulykke kan variere over mange ting; en klemt fod eller langsomt opståede skader som løfteskader, eller når de glemmer at tage briller på, når de står med en vinkelsliber. Når vi spørger dem på kurset, hvor mange der er kommet galt afsted i landbruget, så er det mere end hver tredje, så behovet for oplysning er bestemt til stede, fortæller Poul Thomsen.