Konventionelt planteavl. Biodynamisk planteavl. No-till planteavl. Økologisk planteavl. Ja, variationerne af dyrkningsmetoderne i Danmark er mange, og holdningerne til hvilken, der er den bedste er lige så. Ude på markerne og i det virkelige liv er I gode til at samarbejde og anerkende hinandens forskellige dyrkningsmetoder og faglige valg. Men når det kommer til den offentlige debat, er fronterne desværre trukket op.

Her er det sort/hvidt. Biodynamisk jordbrug bliver enten i tale sat som en hulebos-dyrkningsmetode, der hører hjemme i den religiøse middelalder. Eller modsat som den sidste bastion for at redde den moderne og effektiviserede moderjord fra sin undergang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Senest så vi den sort/hvide debat mellem dyrkningsmetoderne eksemplificeret ved Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening og blandt andet Jacob Lund-Larsen, chefredaktøren for Effektivt Landbrug. De to kamphaner kæmpede i flere offentlige medier en fight mellem den økologiske og konventionelle dyrkningsmetode. Hovedstridspunktet handlede om, hvorvidt det er farligt at spise konventionelle fødevarer eller ej.

Der skal gøres op med dette sort/hvide billede i den danske fødevaredebat. Det er netop derfor, at vi i 2016 lancerede Danmarks første og eneste uafhængige, fødevarepolitiske tænketank Frej.

Vi har i Frej ikke nogen medlemmer. Vi kæmper hverken for konventionelt, for biodynamisk, for no-till eller for økologisk planteavl. Men vi kæmper heller ikke imod nogen af jer. Vi vil i stedet sikre, at fagligheden når politikere, medier og forskere, der beskæftiger sig med dansk miljø- og fødevarepolitik. Vi vil kæmpe for at skabe et mere nuanceret billede, når den danske befolkning tænker på forholdet mellem natur og landbrug. Vi vil samle Forbrugsdanmark og Produktionsdanmark. Virkeligheden i den danske fødevareproduktion er ikke sort/hvid. Og det skal fremtiden heller ikke være.

I Agro, der udkommer på fredag den 13. januar har du mulighed for at læse resten af artiklen og mere om Frej.

Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.