Det har været et usædvanligt år, og driftsresultatet i Johs. Mertz A/S i det forløbne regnskabsår er ikke tilfredsstillende, slår direktør Christian Holst indledningsvis fast i en pressemeddelelse.

Det skyldes den helt ekstraordinære tørkeperiode og efterfølgende dårlige høst, som i anden halvdel af 2018 ramte landbruget og i den grad reducerede kundernes efterspørgsel efter nye maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heldigvis er selskabet robust nok til i et så usædvanligt år at "bløde" sammen med kunderne, fortsætter han.

- Og det glæder os, at vi i en situation, hvor det samlede antal solgte traktorer i hele vores markedsområde på Lolland-Falster, Midt- og Sydsjælland samt Bornholm faldt med 1/3, har kunnet fastholde vores markedsandele.

Gert Klitgaard, der tidligere på året tiltrådte som økonomichef i Johs. Mertz, uddyber; at den forrygende strukturudvikling landbrugserhvervet som bekendt er midt i stiller helt nye krav til måden at drive maskinforretning på. Mange og hyppige opkøb, forpagtningsaftaler og driftssamarbejder resulterer i langt færre, men meget større og professionelle landbrug til følge. Og efterspørgslen efter nye maskiner kan svinge mere fra år til år, alt efter hvordan høsten og indtjeningen ser ud. For at være rustet til den fremtid har vi i Johs. Mertz i 1. kvartal 2019 iværksat en lang række aktiviteter, så vi øger vores robusthed til at modstå de enkelte års udsving i efterspørgslen på nye maskiner. Populært sagt må maskinhandlerbranchen indstille sig på salg af større maskiner til færre kunder. Og tilpasse deres forretningsmodeller for både salg og service, så der er den rette balance mellem indtægter fra kunderne og de tilhørende omkostninger. Som led heri har vi valgt i indeværende år at flytte alle aktiviteter med brugte maskiner fra Nykøbing F. til afdelingerne i Maribo, Faxe og Ringsted.

Christian Holst og Gert Klitgaard ser fortrøstningsfuldt ind i fremtiden og forventer i regnskabsåret

2019/20, at Johs. Mertz får et fornuftigt positivt resultat. Selv om antallet af landbrugskunder er faldende, får Mertz hele tiden nye kunder, specielt på Sjælland. - Vi er meget glade for, at kundeporteføljen på den måde vokser og oplever også, at salget af traktorer nu igen er stigende. Lige nu fylder forberedelserne til den kommende høstsæson meget hos både os og vores kunder, og vi skal bl.a. om få uger levere 16 nye og brugte mejetærskere fra New Holland og Case IH fra afdelingerne i henholdsvis Maribo og Faxe. Så aktivitetsniveauet er højt, slutter Christian Holst. Og vi vil 24/7 gøre vores yderste for at holde landbrugene godt kørende.