For at trænge bedre igennem til både medier og politikere vil Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning (FRDK) fremover gøre sig mere synlig. Derfor søger foreningen nu en daglig leder, der kan forestå det arbejde.

- Vi vil ikke stå og råbe op, men aktivt gøre opmærksom på, at løsningerne på udfordringerne til dels allerede er der. De er både til fordel for os selv som landmænd og til fordel for miljøet. De to ender når sammen, lyder det fra Hans Dahm og Søren Ilsøe, som er henholdsvis formand og næstformand i FRDK, som har 475 medlemmer over hele Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at komme videre er det dog brug for mere videni form af mere forskning og forsøgsvirksomhed, som kan give endnu flere facts om pløjefri dyrkning under danske forhold, og det er i det lys, man nu søger en daglig leder. Vedkommende skal især tage sig af at identificere, beskrive og søge midler til forskning, forsøg og anden udvikling af pløjefri systemer.

Brug for økonomiske incitamenter

FRDK mener også, at der er brug for ordninger i lighed med dem, som eksempelvis bruges i den tyske delstat Sachsen og i Sverige.

I Sachsen får landmændene hektarpræmier, når de sår efterafgrøder, kører permanent reduceret jordbearbejdning og har grønne striber på markerne .

- I det hele taget kan vi en masse positivt. Men det fordrer viden og ordentlige rammevilkår i kombination med økonomiske incitamenter til os landmænd, når politikerne vil se resultater hurtigst muligt, lyder det fra foreningen.

FRDK lægger vægt på, at den pløjefri dyrkning praktiseret med minimal jordbearbejdning, efterafgrøder og afgrøderester i kombination med sundt sædskifte kan reducere forbruget af planteværn, og også på dette område vil den daglige leder komme i spil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi mangler både mere viden og incitamenter for os landmænd til at benytte de muligheder, der er i dette alternative system, fastslår Hans Dahm og Søren Ilsøe.