Svinebranchen i Frankrig er bekymret over fremtiden. Den fordømmer den sociale dumping i både Tyskland og Spanien. Rygter og spekulationer florerer om fremtiden for 2 af Bretagnes største svineslagterier, og svineproducenterne er meget urolige.

Den nationale forening for svinekødshandel, SNCP, der er en sammenslutning af branchens aktører, er bekymret over manglen på en overordnet vision, der ville tillade branchens repræsentanter og regeringen til at styrke fransk svineproduktion over for de store europæiske konkurrenter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Dette angives med en erklæring fra SNCP i en kort pressemeddelelse medio juli måned.

Det er i en meget økonomisk vanskelig situation, at repræsentanterne fra SNCP gav udtryk for deres store bekymring for alle branchens områder.

Værste år

Pierre Halliez fra SNCP taler om virksomhedernes og produkternes værdier, og disse værdier bliver afgørende i den nuværende situation. Branchen gennemgår både en konjunkturel krise som følge af problemer med rentabiliteten af svinekødsproduktionen og en strukturel krise som følge af manglende konkurrenceevne inden for slagtningen og forarbejdningen.

- Svinekødsindustrien oplever i 2014 et af de værste år i sin historie, siger Pierre Halliez.

Rentabiliteten undermineres af en fejlagtig beregning af priserne på produkterne. Salgspriserne i produktionen er blevet fuldt finansieret af forbrugerne, der har betalt lidt mere for kødet, og af en drastisk nedgang i bruttofortjeneste for slagtning og opskæring. Med henvisning til krigen om markedsandelene og priskrigen fordømmer Pierre Halliez den nedadgående spiral, i hvilken de store fødevarehuse bliver trukket ind, og hvis offer er hele svinekødsbranchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen udvikling

En anden akilleshæl er konkurrenceevnen i forhold til de europæiske konkurrenter. Her taler tallene for sig selv.

Pierre Halliez fortæller, at den negative eksportværdi i svineprodukterne i seks år er blevet ganget med 3,5.

- Vores konkurrenter eksporterer deres værditilvækst, det gør vi ikke. Prisdannelsen i kødproduktionsfasen er forkert og vi har i Frankrig et marked, der i afsætningsfasen står vidt åbent til den fri konkurrence. Vores forretningsmodel, som var så stærk i forhold til at bære udviklingen af svineproduktionen i de 30 herlige år efter 2. verdenskrig, skaber i dag ikke længere værdi og udvikling. Hvilken løsning skal vi bruge i forhold til nabolandene, der brutalt tilpasser deres priser efter markedets sidste notering?, spørger Pierre Halliez uden omsvøb.

Tysk dansk gris

Han nævner konkurrenceforvridning med den tyske sociale dumping, som påvirker både den franske og andre europæiske svineproduktioner.

- Den danske gris er blevet tysk, mener Pierre Halliez, der beskriver situationen for de danske slagterier, der er ude af stand til at konkurrere med tyskerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klagen desangående, som blev indgivet af Frankrig, bliver behandlet i Bruxelles. Pierre Halliez ser frem til en politisk beslutning inden udgangen af 2014.

En anden årsag til utilfredshed hos SNCP er "den straffende økologi".

- Frankrig stræber efter miljømæssig fortræffelighed, og det er fint. Men hvordan klarer man skærene, hvis vi ikke kan sælge denne miljømæssig merværdi, spørger Pierre Halliez.

Urimelig miljøafgift

Fagfolkene er især bekymrede over ?écotaxe? (miljøafgift). Pierre Halliez fordømte denne dobbelte straf, der bliver indført ved indsamlingen af dyrene i opdrættene for at køre dem til slagtning.

- Det absurde ved denne afgift er, at der ikke er noget alternativ til vejtransport, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alligevel nævner han grunde til at tro og håbe, fordi "vi er virksomhedsledere, som er drevet af lidenskaben for vores arbejde og stoltheden over for vores produkter".

Han hævder, at svinekødsindustrien er en af grundpillerne i den franske fødevareindustri. Svinekødet forbliver i hjertet af den franske fødevaremodel; og den franske dyreavl er kendetegnet ved dens fortrinlighed.

I denne sammenhæng opfordrer Pierre Halliez til solidaritet mellem branchens aktører.

- Splid og uenighed svækker os, sammenhold gør os stærkere, og jeg vil usvækket fortsætte indsatsen i denne retning. Vores fremtid i de kommende måneder afhænger primært af vores økonomiske og forretningsmæssige adfærd som vores vilje til at tage vores skæbne i egen hånd, forklarer han.

Russisk embargo

Men den russiske embargo siden januar skaber en ekstrem spænding i horisonten. Måned efter måned har slagterivirksomhederne forsøgt at fortsætte med at betale opdrætterne en rimelig pris samtidig med, at de har satset på en hurtig løsning på eksportproblemet. Prisen på grisene er dog faldet med 10 procent de sidste tre måneder. På grund af den russiske embargo kan svineproducenterne ikke længere finde købere nok.

Artiklen fortsætter efter annoncen

SNCP erkender problemet for svinebranchen, men organisationen ønsker officielt at forblive optimistisk.

Denne optimisme kan vel sænke sig i de kommende uger midt i den ukrainske krise. Tirsdag den 29. juli har EU dekreteret nye sanktioner mod Rusland, og det vil ramme den russiske økonomi. Næstformanden for Dumaen (underhuset i det russiske parlament) har også erklæret:

- I dag har USA og EU overtrådt Verdenshandelsorganisationens resolutioner. Ved at indføre sådanne foranstaltninger, har de indført en protektionistisk politik i visse sektorer af deres økonomier. USA er ligeglade med det faktum, at det påvirker EU og mange virksomheder kan være lige så eller endnu mere påvirket end Rusland.

En kraftprøve er derfor sandsynlig, og det kan igen skade svineindustrien i Bretagne, som i forvejen har stået over for den russiske embargo i mere end syv måneder.

Den russiske embargo har ifølge EU-kommissionen kostet de europæiske svineproducenter 580 millioner euro og slagterierne 250 millioner euro. På års basis tegner den europæiske eksport af svinekød til Rusland sig for 25 procent af den samlede eksport, og det sætter Rusland på en førsteplads på listen over de europæiske kunder.