Der er for få miljøgevinster ved at skærpe kravene til brugen af fosfor på danske marker, mener Landbrug & Fødevarer. Maskinbladet skrev forleden om de skærpede fosforkrav, og tog i den forbindelse en snak med viceformand i Landbrug & Fødevarer, Lars Hvidtfeldt. Nu uddyber han sin kritik omkring udpegningen af de særligt fosforfølsomme områder, der skal gælde fra august 2018.

- I landbruget tager vi gerne et med ansvar for at passe på vores natur og miljø, men fagligheden bag krav og reguleringer skal være i orden. Som det ser ud nu, er der ikke noget solidt fagligt grundlag for sammenhængen mellem fosfortilførsel til markerne og fosfortab til vandmiljøet, siger Lars Hvidtfeldt og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det giver ikke mening at lægge op til en skærpet regulering på 22 procent af landbrugsarealet. Vi risikerer at pålægge en række landmænd en stor byrde, som om få år kan vise sig meningsløs.

Udmeldingen kommer oven på ministeriets offentliggørelse af de områder, der til sommer bliver ramt af skærpede fosforlofter. Det drejer sig om bedrifter i oplandet til større søer, der bliver ramt på de skærpede krav.

Bunden opgave

I forbindelse med offentliggørelsen siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

- Indførelsen af de skærpede fosforlofter er en bunden opgave. Det er den del af en større sammenhæng med betydelige lettelser på kvælstof og meget enklere regler for husdyrbrug.

De skærpede fosforlofter indføres i oplande til søer omfattet af vandplanlægningen. Oplande med mindre end 30 procent landbrugsareal forventes undtaget for de skærpede fosforlofter. De skærpede fosforlofter betyder, at landmændene på disse arealer kun må tilføre jorden 30 kg fosfor pr. hektar. På andre jorde må der tilføres mellem 30 og 43 kg fosfor pr. hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg lægger vægt på, at vi får et meget bedre vidensgrundlag om fosfor, så vi fremover kan få en mere målrettet fosforregulering, og landmændene kan nyttiggøre nye teknikker og teknologier. På kort sigt er det vigtigt i samarbejde med erhvervet at finde praktiske løsninger for at hjælpe de landmænd, der skal finde nye arealer til at udbringe deres gødning på, siger Esben Lunde Larsen.

Fosfor er reduceret

- I Danmark har vi reduceret brugen af fosfor i handelsgødning i landbruget med næsten 70 procent de sidste 25 år, så vi har generelt ikke noget problem med overskydende fosfor. Derfor er tvivlsomt, om de skærpede fosforlofter vil have den effekt på tilførsel af fosfor til søer, som det er tiltænkt, siger Lars Hvidtfeldt.

Han pointerer, at det meste af fosforforureningen i mange danske søer skyldes ophobninger af slam i søerne fra blandt andet fortidens tilførsler af byspildevand.

Landbrug & Fødevarer har gennem længere tid arbejdet på, at landmændene får længere tid til at finde løsninger og planlægge en så voldsom regulering. Som det ser ud lige nu så gælder de skærpede fosforkrav per 1. august 2018.

- Flere landmænd har allerede nu lavet gødskningsplaner og aftaler for afsætning af gødning i 2018/2019, så med så kort varsel, kan det blive svært for nogle landmænd i de berørte områder at starte forfra, siger Lars Hvidtfeldt.