Det har stor betydning, at dræning udføres fagligt korrekt for at sikre en lang levetid på en dræninvestering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Michael Stokholm Sørensen, Danske Maskinstationer og Entreprenører, redegjorde på Plantekongres 2010 for de praktiske forhold vedrørende dræning, hvor han mener, at det er meget vigtigt at indlede med en forundersøgelse.

Her er det blandt andet vigtigt at tage højde for lovgivningen, og han råder til at man hellere spørger en gang for meget end en gang for lidt, fordi investeringen i en dræning ellers kan være spildt, hvis myndighederne efterfølgende kræver den sløjfet.

Grav i jorden

Man skal også undersøge de eksisterende dræn. Virker de? Eller virker de Ikke? Kan eventuelle problemer afhjælpes? Skal der tages hensyn til eksisterende dræn ved en eventuel nydræning? Og findes der kort over eksisterende dræn?

Og så er det ifølge Michael Stokholm Sørensen en god ide at tage ud i marken og undersøge jorden med en rendegraver eller et hollænderbor. Det kan give en jordbundsbeskrivelse, som viser eventuelt vandstandsende lag eller trykvand, og det kan også være en god idé at indsende jordprøver til et laboratorium.

Oplysningerne kan give svar på blandt andet, hvilken pakning, man bør vælge. Pakning af dræn har ifølge Michael Stokholm Sørensen tre hovedfunktioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har en filterfunktion for at hindre jorden i at trænge ind i rørene. Det kaldes filterpakning.

Så har det en vandledningsfunktion for at lette vandets tilstrømning til rørene. Det kaldes hydraulisk pakning. Og endelig har det også en beskyttende funktion, så rørene ikke beskadiges. Det kaldes støttepakning.

Tilladt og forbudt

Ifølge Vandløbsloven er det blandt andet tilladt enhver grundejer at sænke grundvandet på egen ejendom til "den for dyrkningen nødvendige dybde ved almindelig udgrøftning og dræning med afløb til bestående vandløb uden anvendelse af pumpeanlæg".

Og det er også tilladt ejeren af en grund, der støder op til et vandløb at aflede vand fra egen grund til vandløbet. Det gælder såvel overfladevand som vand fra almindelige drænings-og udgrøftningsanlæg.

Men ifølge naturbeskyttelsesloven må der blandt andet ikke foretages ændringer i tilstanden af naturlige søer over 100 kvadratmeter, eller af vandløb eller dele af vandløb, der er udpeget som beskyttede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den bestemmelse forhindrer dog ikke sædvanlige vedligeholdelsesarbejder i vandløb, siger Michael Stokholm Sørensen.

I okkerområder kræver dræning godkendelse, og det får man ifølge Michael Stokholm Sørensen nok ikke til nydræning i et okkerområde.

Men hvis arealet tidligere har været drænet, er konsekvensen, at der skal ydes erstatning for nedgangen i handelsværdien for den del af ejendommens, hvis man få afslag.