EF-domstolen sagde i sidste uge god for EUs forbud mod brug af fire antibiotiske vækstfremmere i dyrefoder.

Medicinalfirmaerne Pfizer og Alpharma, der producerer to af de fire vækstfremmere, havde lagt sag an mod EUs ministerråd og Kommissionen for at få forbudet kendt ulovligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forbudet mod de fire vækstfremmere blev indført fra juli 1999. Undersøgelser havde vist, at resistens overfor antibiotika kan overføres fra dyr til mennesker, og det kan gøre det svært at behandle infektioner hos mennesker.

Dommen giver EU medhold i, at dokumentationen var tilstrækkelig på det tidspunkt, hvor forbudet blev besluttet.

Dommen cementerer derved brugen af forsigtighedsprincippet, som tillader, at man handler, når der er videnskabelig dokumentation for en risiko for mennesker, og før det har resulteret i sygdom eller dødsfald.

Dansk forbud som model

Danmark har i lang tid været imod at bruge antibiotiske vækstfremmere af hensyn til fødevaresikkerheden.

Fødevareminister Mariann Fischer Boel ser positivt på dommen, der falder i tråd med dansk praksis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har iværksat en omfattende forsknings- og overvågningsindsats for at belyse problemerne videnskabeligt. Denne indsats har været stærkt medvirkende til dommens udfald, siger Mariann Fischer Boel.

Hele diskussionen startede, da der i Danmark i 1998 blev indført et nationalt forbud mod anvendelsen af den antibiotiske vækstfremmer virginiamycin.

Efterfølgende har erhvervet indgået en frivillig aftale, som indebærer, at der ikke anvendes vækstfremme i Danmark.

Dommen skal desuden ses i sammenhæng med et EU-forslag om tilsætningsstoffer, som behandles under dansk formandskab. Dette forslag indebærer udfasning af de resterende vækstfremmere i EU.

Medicinalfirmaerne Pfizer og Alpharma har nu to måneder til at overveje, om de vil appellere dommen.