Livet på landet kan være farligt. Faktisk ligger landbrugserhvervet øverst på listen, når det gælder dødsulykker. Tal fra Arbejdstilsynet viser, at siden 2001 har landbrugsarbejde kostet 74 mennesker livet. En kedelig statistik, som også inkluderer børn og unge.

Omgang med maskiner står for over halvdelen af ulykkerne. Men også faldulykker og ulykker med halmballer fylder op i statistikken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrugets organisationer gør dog en stor indsats for at komme ulykkerne til livs. Allerede ved indgangen til 2012 lancerede Videncentret for Landbrug en kampagne, der skulle få arbejdsgivere og ansatte til at passe bedre på hinanden.

- Udgangspunktet er, at én dødsulykke er en for meget. Ambitionen er helt at kunne undgå dødsulykker i landbruget. Og samtidig skal vi reducere antallet af andre uheld og ulykker mest muligt. Vi har en målsætning om en fjerdedel færre uheld i 2020, men vi vil naturlig arbejde for at sikre endnu større fremgang, siger arbejdsmiljøchef Helle Birk Domino fra Videncentret for Landbrug.

Kampagne rettet mod børn

Børn er målgruppen for en anden kampagne, som Videncentret har søsat før sommerferien. Kampagnen hedder ”Sikker leg på landet” og skal lære børn og deres forældre, hvordan man færdes trygt på landet.

- Både børn og voksne har brug for mere viden om, hvor farerne lurer og hvor galt, det faktisk kan gå. Med kampagnen prøver vi ramme begge målgrupper på samme tid og ikke mindst at skabe basis for en dialog mellem voksne og børn om sikkerhed. Det handler for eksempel om at definere, hvor på gården man må lege, og hvor man skal holde sig helt væk, siger Helle Birk Domino.