Selvom der er vanskelige forhold i landbruget, så drømmer de unge landmænd stadig om selv at blive gårdejere. Det var tydeligt, da Sønderjysk Landboforening tidligere på ugen inviterede til etableringsmøde for fremtidens unge landmand.

Flere end 100 unge landmænd deltog i arrangementet, hvor ikke mindst økonomien i forbindelse med køb var et vigtigt punkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På mødet fortalte 26-årige Line Vanggaard Pedersen, hvordan det var lykkedes for hende at købe en mindre kvægejendom med 60 hektar jord. Forinden havde hun sparet 775.000 kroner op svarende til 100.000 kroner om året.

- Det betyder da noget, om den unge landmand har sparet 200.000 eller 700.000 kroner sammen. Det viser noget om, hvor meget man vil det her, lød det fra landbrugschef Jesper Carlsen fra Nordea.

Bank på

Det blev samtidig slået fast, at uddannelse og ledelseserfaring er en nødvendig ballast, hvis man ønsker at få finansieret købet af en større ejendom, hvor der er medarbejdere ansat.

Priserne på gårde er måske også for høje, og en af de ældre landmænd, der næppe fortsætter mange år i faget, høstede klapsalver fra de unge mennesker, da han kom med følgende råd:

- Find en ældre landmand og bank på døren hos ham og spørg, om I skal arbejde sammen. Det kan ende i et samarbejde og eventuelt en forpagtning og senere køb, og det vil i hvert fald være billigere end at låne ved dem der oppe, sagde Jens Peter Aggesen, mens han pegede op på panelet med repræsentanter for bl.a. bankerne, AP Pension og Vækstfonden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Modstand

I spidsen for aftenen var Reimer Bo Christensen, der ikke lod deltagerne i panelet svare udenom. De blev holdt op på svarene, og den tidligere tv-journalist sluttede selv af med et oplæg om at blive vinder.

Han konstaterede bl.a., at modstand gør stærk, hvilket må betyde, at landbruget står stærkt.

Sønderjysk Landboforening følger op på mødet i det, der kaldes Jordbrugets Talentakademi, der er udviklet til netop at guide de unge landmænd i gang som selvstændige.