Dansk rapsdyrkning er i sidste øjeblik reddet, fordi forskere fra Aarhus Universitet nu erkender, at CO2-udledning ved produktion af raps i Danmark er langt mindre end deres tidligere beregninger viste.

Forskerne har nyberegnet CO2-normerne efter pres fra DLG, Danish Agro og Landbrug & Fødevarer, og de nye beregninger er nu godkendt i EU.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ifølge Landbrug & Fødevarer ville de oprindelige danske CO2-normer tage livet af halvdelen af de danske rapsmarker.

Reduceret emission

- DLG og Danish Agro leverede nye tal og oplysninger, og Energistyrelsen samt NaturErhvervstyrelsen tog fat i Aarhus Universitet, der leverede de oprindelige tal.

- Efter en god og konstruktiv dialog leverede Aarhus Universitet nye og reducerede tal for den danske GHG-emission for raps, fortæller Mads H. Dorff Christiansen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

De nye tal viser en GHG-emission i dansk raps på 21,4 - 24,4 mod tyske værdier på 23,5-24,8, og nu er det lykkedes at få de reducerede GHG-emissioner godkendt og notificeret i EU.

Bestillingsarbejde

Truslen mod dansk rapsdyrkning var opstået, fordi Aarhus Universitet i 2010 - på bestilling af Fødevareministeriet - udregnede værdierne for CO2 udledningen ved produktion af dansk raps.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her nåede man frem til en værdi af såkaldt GHG-emission på 23,7 til 28,2 for den danske raps, mens værdien for den tyske raps var 23,5-24,8. Bruger man disse tal, kan dansk raps ifølge en pressemeddelelse fra Landbrug & Fødevarer ikke konkurrere med hverken tysk eller anden udenlandsk raps, når det handler om at levere til den tyske biodiesel-industri.

Og ifølge Landbrug & Fødevarer gav det simpelthen ikke mening, at de danske værdier skulle være så meget højere end de tyske.

EU-direktiv

Årsagen til, at de fejlagtige tal, udgjorde en trussel mod den danske rapsdyrkning, findes i direktivet om fremme af vedvarende energi (VE-direktivet). Direktivet skal sikre, at andelen af vedvarende energikilder i EU?s samlede energiforbrug gradvis øges til 20 procent i 2020.

En af de mest oplagte måder at nå målet på er ifølge Landbrug & Fødevarer ved at bruge biobrændstof, herunder biodiesel, hvor en af de vigtigste ingredienser er raps.

Værdi 2 mia.

I Danmark blev der i 2014 produceret 688.000 ton rapsfrø. Produktionsværdien er på over to milliarder kroner, og mere end halvdelen eksporteres til Tyskland. Her kommer truslen om godt en halvering af produktionen ind i billedet, for VE-direktivet rummer også en række krav om bæredygtighed. Et af dem handler om, at biodiesel skal udlede 35 procent mindre CO2 end traditionel diesel i 2017. Herefter øges kravet, og efter 2017 må biodiesel kun udlede halvdelen af, hvad traditionel diesel udleder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udledningen tælles over hele værdikæden - fra frø, dyrkning, transport, produktion og distribution, og omkring to tredjedele af drivhusgas-udledningen stammer fra dyrkningsleddet hos landmanden.

- Interessen for at bruge raps til produktion af biodiesel er stor, og der er stor sandsynlighed for, at prisen på raps stiger de kommende år. Derfor er værdien for den danske drivhusudledning ved produktion af raps afgørende. Den skal helst være tæt på - eller lavere - end hos vores nærmeste konkurrenter, som i dette tilfælde er Tyskland, forklarer chefkonsulent Mads H. Dorff Christiansen, der har stået i spidsen for processen.

- Sagen viser, hvor meget vi kan udrette, når vi står sammen på tværs af danske virksomheder, myndigheder og forskningsinstitutioner. Opgaven bliver nu at sikre, at udregningen af de danske værdier for emissioner ved udledning af raps fremadrettet også er retvisende, tilføjer han.