I de foregående år har der været mange besætninger med kroniske sygdomsproblemer - både i Danmark og Tyskland. Det har ofte ramt højtydende besætninger og især køer i tidlig laktation. Sygdomsbilledet har været forskelligt, men der er tale om kraftige ydelsesfald, mange lammede køer samt kronisk syge dyr, hvor der ikke har kunnet stilles en diagnose. Det har resulteret i høj kodødelighed og høj udsætningsprocent.

Ovenstående har ledt til hypoteser om en kronisk mave-/tarminfektion med bakterien Clostridium botulinum. Hypotesen gik ud på, at køerne optog clostridiesporer oralt - det vil sige gennem munden - og at disse bakterier under specielle betingelser var i stand til at etablere sig kronisk i mave-/tarmkanalen, sporulere og producere toksiner i tyktarmen. Disse giftstoffer blev ifølge teorien optaget i kroppen og var årsag til de mangeartede sygdomsproblemer og ændret adfærd hos køerne. Sygdommen blev benævnt kronisk botulisme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at afklare om der var sammenhæng mellem det kroniske sygdomsforløb og Clostridium botulinum, iværksatte det tyske landbrugsministerium et forskningsprojekt på universitetet i Hannover. De fandt frem til, at der ikke var nogen sammenhæng, men at årsagen til sygdomsforløbet skulle findes andetsteds.

Læs mere i Bovi

Læs mere om projektet og resultaterne i det nyeste nummer af Bovi, der udkommer fredag den 19. december.

Har du abonnement på bladet kan artiklen allerede nu læses på www.bovi.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her. Der kan bestilles abonnement på www.bovi.dk eller 7620 7970.