Gråsten Fjerkræ stiller i et åbent brev til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalget et direkte spørgsmål:

- Hvorfor har stalddørspakken gjort Fødevarestyrelsen tavs som graven?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der henvises i brevet til, at Gråsten Fjerkræ i forbindelse med den såkaldte stalddørspakke har gjort opmærksom på, at de finder det dybt alvorligt, at der med forslaget lægges op til, at der nu i forhold til salmonella og campylobacter skal arbejdes efter to vidt forskellige kontrol- og bekæmpelsesprogrammer.

Ét program for stalddørsproduktionen og ét program for den industrialiserede produktion.

Kan det passe?

Programmet for stalddørsproduktionen er ifølge Gråsten Fjerkræ meget enkelt med ganske få prøver, og der testes eksempelvis overhovedet ikke for campylobacter.

Hvorimod programmet for den industrialiserede produktion er meget omfattende og ambitiøst og indeholder også kontrol af udenlandsk kyllingekød og æg, som i givet fald kan blive pålagt, at skulle trækkes tilbage fra markedet.

- Fødevarestyrelsen hævder, der ikke er problemer med fødevaresikkerheden, uanset hvilket program der følges, og der skulle heller ikke være problemer i forhold til samhandelen med EU. Men kan det passe? spørger bestyrelsesformand for Gråsten Fjerkræ Gunder P. Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger, at alligevel har Fødevarestyrelsen med sikker hånd fremført, at fødevaresikkerheden i stalddørspakken er lige så god, som ved den industrialiserede produktion:

Mangelfuld kontrol

- Gråsten Fjerkræ A/S synes, at det lyder rigtig godt, for det må betyde, at det, der gøres i den industrialiserede produktion, er meget mere omfattende, end det i grunden burde være, fortsættes der i det åbne brev.

Han er dog ikke enig med Fødevarestyrelsen med henvisning til, at stalddørspakken giver mulighed for, at en producent af fjerkrækød eller æg kan sælge sine produkter i Danmark, hvis afstanden fra produktionsstedet i for eksempel Tyskland og salgsstedet i Danmark ikke overstiger 50 kilometer.

- Sådanne varer eller tilsvarende danske varer kan produceres uden nogen form for kontrol, da der er 18 uger mellem udtagning af nogle få miljøprøver for salmonella - og slet ingen for campylobacter. Dette tidsspænd giver tid til produktion af to hold slagtekyllinger. Det skal ses i forhold til den omfattende kontrol, der er på den industrialiserede produktion, hvor hvert hold slagtekyllinger på kyllingeniveau bliver testet tre gange inklusive kontrol for campylobacter. Endvidere er der kontrollen der gennemføres ved import af kyllingekød i form af case-by-case-kontrollen, oplyser den jyske virksomhed.

Aktindsigt med problemer

Gråsten Fjerkræ har ifølge eget udsagn søgt aktindsigt i sagen, men Fødevarestyrelsen ønsker ikke at fremlægge høringssvarene. Derfor håber Gråsten Fjerkræ nu på hjælp fra politikerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gråsten Fjerkræ A/S har via sin rådgiver anmodet om at få aktindsigt i det der ligger til grund for den risikovurdering der er lavet og som ligger til grund for udsagnet om, at fødevaresikkerheden er lige god i både stalddørsproduktionen, som ved den industrialiserede produktion:

- Fødevarestyrelsen har kvitteret for modtagelsen af denne aktindsigt, hvor de bekræfter, at de har modtaget denne den 14. marts 2016. Samtidig oplyser de, at de ville svare på anmodningen den 16. marts, dagen efter blev dette rettet til den 18. marts. Herefter er der ikke sket noget, fortsættes der.

Ubesvaret

Da der ikke var modtaget noget fra Fødevarestyrelsen efter der var gået 7 arbejdsdage, blev der igen rettet henvendelse til Fødevarestyrelsen med forespørgsel om hvornår der kunne forventes et svar. Denne henvendelse er forblevet ubesvaret, forklarer bestyrelsesformanden.

Gråsten Fjerkræ A/S vil gerne tilkendegive, at de har sympati for stalddørspakken som sådan, men har svært ved at forstå, hvordan der i Danmark kan være to systemer i fjerkræsektoren til bekæmpelse af salmonella og campylobacter, som er så forskellige og som begge bliver betegnet som værende ?give problemer? i forhold til samhandlen inden for EU.