Det har vakt politisk opmærksomhed, at omkring en tredjedel af alle landbrug er økonomisk nødlidende, og mens Dansk Folkeparti og Liberal Alliance klart støtter bedre rammevilkår til landbrugssektoren, så har Enhedslistens nye landbrugsordfører, Maria Gjerding, en helt anden strategi til at rette op på landbrugets økonomiske problemer:

- Det understreger, at landbruget står i en meget alvorlig økonomisk situation. Fra Enhedslistens side mener vi, at den grundlæggende strategi skal gentænkes. Det er ikke nok med beskedne økonomiske hjælpepakker. Tiden er løbet fra en strategi, hvor vi masseproducerer mælk og svinekød til verdensmarkedet. Beskæftigelsen rasler ned i landbrugssektoren, fordi man eksporterer levende svin og forarbejdningen ligger primært i udlandet. Dertil kommer, at vi er alt for afhængige af verdensmarkedets priser og luner, siger Maria Gjerding til Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jordbrugerfond

Enhedslisten har ifølge Maria Gjerding tre forslag til at forbedre landbrugssektorens situation:

- For det første at lave en jordbrugerfond, der kan trække jord ud af cirkulation og overtage ejerskabet over jorden. Landmanden skal kunne blive på ejendommen som forpagter og have hjælp til at omstille produktionen til økologi. For det andet skal Danmark i stedet for masseproduktion producere økologiske kvalitetsfødevarer. For det tredje skal vi satse på mere selvforsyning med fødevarer. I dag bruger vi 80 procent af vore landbrugsarealer på at producere foder til dyr. Vi skal i stedet fokusere på at producere mad til mennesker, siger Maria Gjerding.

Overimplementering

Mette Bock fra Liberal Alliance har en helt anden opskrift på at hjælpe landbruget:

- Det står klart, at hjælpepakker og nødforanstaltninger ikke kan hjælpe landbruget gennem den dybe krise, Det, der skal til, er, at landbruget skal være i stand til igen at tjene penge. Liberal Alliance synes for det første, at al EU-overimplementering skal fjernes. Det vil ifølge den tidligere regering skabe en vækst i fødevarebranchen og 25.000 nye arbejdspladser i landbruget og følgeindustrien. For det andet skal vi ændre gødskningsreglerne, så de følge EU's nitratdirektiv fra 1992, der forskriver, at der skal gødes efter ligevægtsprincippet, hvor planterne får den mængde næring, de har brug for. Og for det tredje skal vi se på arveafgifterne, fordi vi står over for et stort generationsskifte i landbruget, hvor landmændene i gennemsnit er 63 år, siger Mette Bock til Maskinbladet.

Ruslandskrisen

Dansk Folkepartis fødevareordfører Rene Christensen er inde på noget af den samme boldgade som LA:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er ingen tvivl om, at nogle landmænd har det svært, ikke mindst på grund af Ruslandskrisen. Det giver nogle udfordringer. Derfor har vi taget sagen op med fødevareministeren, der undtagelsesvis har lavet oplagringsordninger. Vi vil hellere se på landbrugets konkurrencevilkår og er sammen med de øvrige blå partier kommet med 16 forslag, som vores nye fødevareminister allerede er gået i gang med at føre ud i livet. Landbruget bidrager meget til den danske vækst, og alene på Lolland-Falster, hvor jeg selv bor, bidrager landbruget til 25 procent af alle private jobs, siger Rene Christensen.