Skal Familielandbruget Vest-Jylland give partistøtte til udvalgte folketingskandidater? Det blev medlemmerne spurgt om til generalforsamlingen i Familielandbruget Vest-Jylland tirsdag aften, der blev holdt hos Heden & Fjorden i Birk, Herning.

- Vi fik en god debat omkring partistøtte, og hvordan vi kan få tættere samarbejde med nogle af de lokale folketingspolitikere. Den overvejende holdning fra medlemmerne i forhold til partistøtte var, at vi ikke skulle give partistøtte, men bruge kræfterne på det landbrugspolitiske i stedet, fortæller Lone Andersen, formand for Familielandbruget Vest-Jylland.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Lad os hjælpe os selv

Udover partistøttedebatten satte hun i beretningen blandt andet fokus på den uholdbare økonomiske situation i landbruget, på det politiske arbejde i foreningen og på lovgivningen, hvor blandt andet liberaliseringen af landbrugsloven blev kritiseret skarpt.

- Liberaliseringen af landbrugsloven er jo slet ikke løsningen på indtjeningskrisen og de skrappe rammevilkår, vi har. Løsningen er, at regeringen giver os mulighed for at hjælpe os selv, sagde Lone Andersen. Hun refererede til de 10 forslag i akutpakken, som Landbrug & Fødevarer har opfordret regeringen og Folketinget til at vedtage i forbindelse med Ruslandskrisen.

Til salg skilt

Liberaliseringen af landbrugsloven begynder at leve op til Lone Andersens frygt - at dansk agerjord bliver solgt til pengestærke kapitalfonde og investorer, som ikke ønsker at have animalsk produktion.

- Ved Randers er der blevet solgt 700 hektar til en tysker. Hvis det her er begyndelsen på den tendens, jeg tror, det er, nemlig at udenlandske investorer køber jord op i Danmark, så får vi ikke gang i væksten og skabt arbejdspladser, siger Lone Andersen.

Hun vurderer, at liberaliseringen i praksis betyder, at der er sat et "til salg" skilt på Danmarks jord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er uhensigtsmæssigt, også i forhold til de unge, der ønsker at etablere sig. Derfor mener jeg, at liberaliseringen bør revurderes landspolitisk. Det vil jeg gerne arbejde for, siger Lone Andersen.