Høsten står for døren, og maskinerne står klar til en travl tid. Tidligere var de fleste dækket godt ind med en 15W-40-motorolie, men en til stadig mere avanceret teknologi kræver nu, at motorerne både skal yde mere og opfylde en række miljø- og emissionskrav. Det stiller i dag større krav til, at den enkelte landmand finder og anvender de rigtige smøreolier til sine maskiner, da forkert brug i værste fald kan betyde maskinstop og værkstedsbesøg midt i høstsæsonen.

- Gennem de seneste år er landbrugsmaskiner blevet mere og mere avancerede og komplekse. Blandt andet emissionskravene gør, at teknologien i motorerne nu er anderledes end år tilbage. Det sætter helt nye og mere specifikke krav til den smøreolie, som blandt andet anvendes til maskiner med SCR-teknologi, hvor der anvendes Adblue, og EGR-teknologi. Er man det mindste i tvivl, bør man derfor søge vejledning hos sit olieselskab, siger Michael B. Hansen, divisionschef hos Uno-X Energi Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Find rundt i junglen

Hos Uno-X Energis Landbrugsdivision følger man udviklingen inden for smøreolie og de nye krav tæt, og erfaringen er, at de fleste landmænd er meget professionelle og har styr på deres smøreolier. I enkelte tilfælde oplever de dog, at landmanden ringer ind og bestiller den motorolie han plejer, til trods for at han har skiftet ud i vognparken og fået eksempelvis en ny traktor.

- Det kræver efterhånden en solid viden og indsigt i de nyeste olier, hvis landmanden skal være sikker på at bruge de rigtige produkter på den rigtige måde. Det er blevet lidt af en jungle at navigere rundt i, hvorfor flere nu gør brug af maskinleverandørens og vores tekniske viden og rådgivning til at optimere og vedligeholde deres maskiner, siger Michael B. Hansen, der opfordrer alle landmænd til at kontakte Uno-X' landsbrugsteam, hvis de er det mindste i tvivl om deres smøreolier.