Efter at have kørt rundt på forskellige maskindemonstrationer i Europa kommer den første førerløse landbrugstraktor til Danmark, når der er maskindemonstration den 2. oktober hos Bonderup Agro ved Søren Rauff Hansen.

Claus Bjerre fra Datalogisk fortæller, at udstyret fra hollandske Probotiq er blevet monteret på en Fendt 516, og han forventer, at landmænd og andre interessede på demonstrationen vil opleve at noget af det, som man har snakket om i mange år, nu er virkelighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg forventer, at de fremmødte vil se, at det man har gået og ventet på længe, det er nu en realitet.

Der er ifølge Claus Bjerre mange fordele med de føreløse traktorer.

- Det smarte er, at der ikke behøver at være nogen mand med. Traktoren kan det samme og i samme hastighed, som hvis der sad en bag rattet.

Traktoren kan enten køre efter pejlemærker inden for et bestemt område typisk en mark, eller den kan oplæres til at køre en bestemt rute, ved at landmanden først selv kører ruten.

- Landmanden kan sætte en såbedsharve til at køre, og det kan han gøre nogle timer før, han selv vil så.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Claus Bjerre fortæller, at det også kan være smart for frugtplantager, hvor der skal sprøjtes mod nattefrost.

- Det er ofte 10-20 dage i træk, at de skal op og sprøjte om natten. Det vil de selvfølgelig gerne være fri for, og her kan de altså bare sætte en traktor til at gøre arbejdet.

Claus Bjerre fortæller om systemet, der er CE-godkendt, at der er indbygget flere sikkerhedsforanstaltninger i det.

- Hvis der går noget galt med traktoren under turen, det kunne være en for høj kølertemperatur, så lukker maskinen ned og sender en sms til landmanden.

Bag arrangementet står Agri Nord og otte maskinhandlere: S.D. Kjærsgaard, Farmas, Hjallerup Maskinforretning, Sumas, Mejlby & Vilsgaard, Almas Agro, AgroTek og Midtfjord Agro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der vil blive demonstrere plove, harver og såmaskiner fra blandt andre Horsch, Väderstad, Pöttinger, Lemken og Kverneland.

Det foregår torsdag 2. oktober kl. 10-16 på Runesvinget i Svenstrup - følg Agri Nord flagene fra motorvejsafkørsel 29.