Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Forening: Der er mangel på øko-landmænd

Af JOF - 11. jan. 2019 KL. 12:25

Økologisk Landsforenings nye prognoser viser, at der kommer til at mangle økologiske grøntsager, frugter, bær samt brød- og foderkorn i de kommende år.

Cirka 50.000 tons økologiske grøntsager. Det er ifølge Økologisk Landsforeningens nye prognose blandt andet, hvad der mangler for at kunne imødekomme den markant voksende efterspørgsel på økologiske varer i både Danmark og på eksportmarkederne i de kommende år, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

- For at bidrage til balance på det økologiske marked har vi talt med både nye og gamle økologer og haft lommeregneren fremme. På den baggrund kan vi se, at der trods massiv omlægning til økologi i landbruget i de seneste år, fortsat er behov for flere, der vil producere økologiske råvarer indenfor en række områder, siger Henrik Hindborg, markedschef for detail i Økologisk Landsforening.

Der er i øjeblikket godt 39.000 hektarer fordelt på 625 landmænd, der netop er lagt om til økologi eller er ved at blive det. Foreningen har kontaktet landmændene for at undersøge, hvilke økologiske råvarer der er på vej til markedet, og holdt det op imod den estimerede udvikling i det samlede øko-salg herhjemme samt til eksportmarkeder.

Behov for større mangfoldighed

- På kort sigt kommer vi især til at mangle økologiske grøntsager. Om tre år vil der være behov for cirka 50 procent mere end den nuværende produktion. Det gælder særligt en bred vifte af lettere og finere økologiske grøntsager, diverse specialproduktioner samt alle typer af kål. Der er også brug for en langt større mangfoldighed af dansk avlet økologisk frugt - blandt andet pærer og blommer - og stort set alle typer af bær. Vi kommer desuden til at mangle brødkorn og grynhavre, siger Henrik Hindborg i pressemeddelelsen.

Han påpeger, at der foruden er behov for foderkorn til at mætte det voksende antal økologiske køer, grise og høns i Danmark.

Økologisk Landsforening opfordrer alle landmænd, der overvejer at lægge om til økologi, til at tage imod et gratis omlægningstjek.

Et omlægningstjek består af et uforpligtende besøg af en omlægningskonsulent, der vurderer gårdens styrker og svagheder i forhold til økologisk drift. Økologisk Landsforening har tilbudt omlægningstjek siden 2008 og har alene i 2018 gennemført mere end 170 omlægningstjek

Analyserne af omlægningsbehovet er gennemført af økologisk Landsforening med støtte fra Promilleafgiftsfonden.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame