Anklagen fra foreningen Danske Vandløb lyder på, at Miljøminister Kirsten Brosbøl vildledte offentligheden, da hun på et samråd i Miljøudvalget i januar afviste at forbedre vandløbenes evne til at lede vand væk bl.a. med henvisning til beregninger foretaget af firmaet Rambøll.

Åbent brev

Det blev oplyst, at beregninger viser, at oversvømmelserne i Nordjylland i oktober sidste år ikke kunne have været undgået, selv hvis man vandløbene havde været gravet bredere, og grøden havde været skåret mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men nu har foreningen Danske Vandløb gravet sig ned i Rambølls beregninger, og det viser sig, at konklusionerne er misbrugt. Formand for Danske Vandløb, Torben Heisel, opfordrer derfor i et åbent brev miljøminister Kirsten Brosbøl til at få mere faglighed ind i debatten og være opmærksom på, hvad man kan bruge Rambølls beregninger til ? og specielt hvad man ikke kan bruge dem til.

Et enkelt vandløb

- Man kan ikke bruge beregningerne til at sige noget generelt om grødeskæring og udvidelse af vandføringsevne i danske vandløb. Tænk på, at det er helt naturligt, at vand løber hurtigere væk i et bredere og mere frit profil, siger Torben Heisel.

- Det viser sig, at beregningerne kun angår et enkelt nordjysk vandløb, som er en passage i en ådal, der samtidig har en indsnævring nedstrøms. Havde man analyseret på et af de almindelige flade vandløb, som der er langt flest af i landet, var man slet ikke kommet til samme resultat, siger Torben Heisel.

Øjebliksbillede

Der blev desuden regnet på tre scenarier i forhold til grøde og en bredere profil. Men der blev kun regnet på det tidspunkt, hvor der var mest vand - et øjebliksbillede. Der blev ikke analyseret på den tid, der går før vandstanden igen er normal. Og det er netop den tid fra en oversvømmelse finder sted til der igen er normal vandstand, der fortæller, om der reelt er forskel på de tre scenarier, forklarer Torben Heisel.

- Der blev konkluderet, at der ingen forskel var på oversvømmelsen i de tre scenarier, og det er sikkert rigtigt på det værste tidspunkt under regnskyllet i en ådal. Ellers ikke, siger Torben Heisel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Desværre lagde Rambøll selv op til misforståelsen ved at bruge beregningerne til at generalisere til alle danske vandløb i flere medier og i notat til miljøudvalget. Så ministeren kan være undskyldt. Alligevel viser sagen, at der er brug for mere faglighed, siger Torben Heisel.