Prisbevidste forbrugere i både Danmark og Sverige fravælger i stigende grad økologisk mælk. Det skriver epn.dk.

Salget af økologisk mælk i danske supermarkeder er det seneste år faldet 4,2 millioner liter, og opbremsningen har været endnu hårdere i Sverige, som er et vigtigt marked for Arla.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor tvinges mejerierne til at lukke for tilgang af nye økologer, som i stedet henvises til ventelister.

- Vi har helt lukket for tilgang af nye leverandører. I 2011 måtte jeg i gennemsnit afvise en ny potentiel leverandør hver anden uge, fortæller mejerichef Poul Pedersen, Thise Mejeri, til epn.dk.

Kniber med fordobling af øko-arealet

Også verdens største producent af økologisk mælk, Arla Foods, har aktuelt helt lukket for tilgang af nye økologiske mælkeproducenter.

Naturmælk har optaget enkelte nye økologer, men har henvist endnu flere til en venteliste.

- Nogle af disse landmænd har efterhånden stået på ventelisten ret længe, og det er de naturligvis kede af, siger mejerichef Leif Friis Jørgensen, Naturmælk, til epn.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økologisk mælk har en meget høj markedsandel i Danmark, og det har hidtil været denne driftsgren, der har drevet størstedelen af den økologiske omlægning i Danmark. Marker med græs og grøntfoder udgør cirka 65 procent af det samlede økologiske areal, som svinger i underkanten af 150.000 hektar.

Når mejerierne lukker for nye økologiske mælkeproducenter, bliver det særdeles vanskeligt at nå regeringens mål om en fordobling af det økologiske areal i Danmark inden 2020.