200 danske landmænd har de seneste fire år fået tjekket, hvor bæredygtigt deres landbrug er. Seges vil nu forbedre bæredygtighedsværktøjet Rise, så rapportens konklusioner bliver nemmere at bruge i den daglige rådgivning, skriver Seges på sin hjemmeside.

Rise, der er udviklet af en gruppe forskere fra landbrugsuniversitetet i Bern, måler, ved hjælp af landmandens svar på en række spørgsmål, bæredygtigheden på 55 forskellige parametre fordelt på ti områder som eksempelvis biodiversitet, energi og klima samt økonomi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rettet op på svagheder

Det resulterer i en bæredygtighedsvurdering, som både landmænd, samfundet, og ikke mindst forbrugere kan drage fordel af. Men på baggrund af de første 200 bæredygtighedsvurderinger, så har der vist sig svagheder i analyseredskabet, som der nu bliver rettet op på. Blandt andet skal tidsforbruget begrænses ved at indarbejde direkte dataoverførsel fra årsrapporten og markonline, skriver Seges.

- I 2018 arbejder vi også med at få forbedret den handlingsplan som de landmænd der har fået et bæredygtighedstjek modtager. Det er vigtigt at handlingsplanen kan kombineres med den rådgivning som landmændene får i hverdagen, siger Frank W. Oudshoorn, specialkonsulent, Seges Økologi Innovation.

Flere perspektiver

Fra tidligere taktiske og strategiske rådgivningssatsninger er erfaringen, at inddragelse af ejeren er afgørende for at idéerne bliver realiserede.

- Ved sidste besøg hvor rapporten afleveres, skal der derfor bruges en del tid på at finde ud af, hvad ejeren har lyst og energi til at sætte i gang. Herefter udformes en handlingsplan, hvor så vidt muligt eksisterende rådgivnings eller beslutningsstøtte redskaber skal indarbejdes. Og så skal der laves en aftale om en ny Rise-analyse efter tre-fire år, så vi får målt de initiativer, der er sat i gang efter første bæredygtighedsmåling, siger Frank W. Oudshoorn.

Der er flere perspektiver i bæredygtighedsanalysen. Først og fremmest er det landmandens værktøj til at lave målrettede ændringer på bedriften, så den bevæger sig i en mere bæredygtig retning. Analysen og fokus på bæredygtighed kunne også være tema i erfa-grupper for landmænd med samme produktion. Og i forhold til omverdenen og forbrugerne kan den bruges til kommunikation.