Udstillerne har været i gang fra morgenstunden, og klokken 12 blev Landsskuet i Herning åbnet officielt på en varm og solrig julidag. Den officielle åbning foregik traditionen tro i Store Ring, og dagens talere var formand for Landbrug & Fødevare, Martin Merrild, Herning borgmester Lars Krarup og formand for Landsskuet, KristianGade.

Forandring skal der til

Martin Merrild var trådt til som Landsskuets hovedtaler med ganske kort varsel, da den oprindelige hovedtaler, Lars Løkke Rasmussen, havde været nødt til at melde fra på grund af travlhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sin tale lagde Martin Merrild især vægt på vigtigheden af forandringer, og vigtigheden af nytænkning.

- Forandring er noget vi alle sammen må forholde os til. Også selvom det kan være ubehageligt når vi ikke ved, hvad fremtiden vil bringe, sagde Martin Merrild blandt andet.

Også det netop overståede Folketingsvalg, og forventninger til den nye regering fik nogle ord med på vejen:

- Heldigvis har den blå blok, som nyt flertal i Folketinget, erkendt at det med at overgøre EU-lovgivning ikke er vejen frem, sagde Martin Merrild, og fortsatte:

- Vi ser derfor frem til at der nu bliver ryddet op i de mange unødvendige stramninger, som gennem tiden er blevet lavet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sin tale kom Martin Merrild også ind på vigtigheden af, at dem, der bor i ?produktionsdanmark? står sammen om at give erhvervslivet de bedst mulige vilkår.

Og til sidst slog Martin Merrild fast, at dyrskuerne blandt andet er stedet, hvor man kan vise, at landbruget er andet end kolde regneark og tal:

- Landbrug handler om mere end økonomi. Det handler om virkelyst, engagement, flid og stolthed. Det er glæden ved at gøre tingene lidt bedre. Glæden ved at have de dyr, der er et mulehår bedre end kollegaernes, og ikke mindst glæde ved at vise det hele frem.

Særlig mentalitet

Hernings borgmester, Lars Krarup, var næste mand på talerstolen. Han udtrykte ønske om, at de flotte udstillinger, og ikke mindst det strålende sommervejr kunne være medvirkende til, at Landsskuet endnu en gang kunne sætte besøgsrekord.

Borgmesteren kom også ind på den helt særlige mentalitet, der herskede i landbruget ? en mentalitet, som borgmesteren mente han også kunne se hos de driftige herningensere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er naturligt, at Herning er hjemsted for Landsskuet. Vi er midt i hjertet af den danske landbrugsindustri. I dag er der ikke mange mennesker, der kender landbruget, så godt som man gjorde før i tiden, men det betyder omvendt, at mange har lyst til at se nærmere på det, som landbrugserhvervet står for. På bundlinjen står, at landbruget og fødevareindustrien skaber masser af jobs, og det er et vigtigt omdrejningspunkt for samfundet. I landbruget tager man fat, og man tager ansvar, sagde Lars Krarup.

Vi er vigtige

Formanden for Landsskuet, Kristian Gade, sluttede åbningstalerne af. Og han understregede blandt andet landbrugets store betydning:

- Vi arbejder i verdens vigtigste erhverv. Vi producere fødevare til verdens befolkning, sagde Kristian Gade blandt andet.

- Vi er som landbrug og landmænd klar til at producere endnu mere. Kære politikere: Skab rammerne for, at vi i fællesskab kan udnytte det engagement og drive, der er i erhvervet, sagde Kristian Gade inden han erklærede dette års landsskue for åbent.