Karantæne til fødevarevirksomheder, som nægter at følge reglerne. Det kan fremover blive én af konsekvenserne for virksomheder, som håndterer fødevarer.Samtlige partier i Folketinget vedtog en lovændring, som gør det muligt for Fødevarestyrelsen at sætte ekstra hårdt ind overfor en hård kerne af fødevarevirksomheder, der er uimodtagelige over for råd, vejledning og sanktioner.

- Der findes desværre et mindre antal virksomheder, som er blottet for sund fornuft, når det gælder fødevaresikkerhed. Jeg er tilfreds med, at de brodne kar, som bliver ved med at overtræde reglerne, nu kan blive mødt med endnu hårdere virkemidler, så vi kan få dem stoppet, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover muligheden for at sætte en virksomhed i karantæne i en periode på op til seks måneder, hvor virksomheden ikke må drive sin forretning, bliver bødestørrelserne over for denne særlige målgruppe forhøjet.

En virksomhed, der i dag f.eks. ville få en bøde på 10.000 kroner for mangelfuld rengøring, kan fremover få en bøde på 20.000 kroner.

Et tredje tiltag er en ny mulighed for at pålægge tvangsbøder, som er daglige bøder, der pålægges hver dag, en virksomhed ikke følger Fødevarestyrelsens påbud eller forbud.

- Langt de fleste fødevarevirksomheder lever op til reglerne og har styr på tingene. Den skærpede kurs er målrettet de få, som sætter forbrugernes sikkerhed over styr, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Det er ikke kun en virksomhed, som i yderste konsekvens kan få karantæne. Den ansvarlige for virksomheden kan også forbydes at drive fødevarevirksomhed helt eller delvist i en periode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med vedtagelsen af lovændringen kan Fødevarestyrelsen begynde at gøre brug af de nye muligheder fra den. 1. juli 2018.