Hvis du er på jagt efter et såsæt med stor kapacitet til rimelige penge, og du ikke stiller krav til et hav af forskellige redskaber på maskinen til at bearbejde jorden med, så kan det nye såsæt, Jockey, fra Köckerling være en mulighed.

I første omgang kommer såmaskinen i en udgave på seks meters arbejdsbredde, og kort fortalt består Jockey i realiteten af en såtank placeret oven på en af koncernens tand-harver, Köckerling Allrounder. Så-tudene er tænderne på harven, og en fordeler sørger via luft for at levere såsæd ned til hver tand gennem en slange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med 36 tænder i alt giver det en rækkeafstand på 16,6 centimeter på det seks meter brede såsæt.

- Jockey består af en midtersektion med to sidefløje. Når den er klappet ud, er det i princippet en stiv ramme, vi har med at gøre, så derfor skal såbedet være godt og jævnt for at lave et perfekt arbejde. Men hvis det er i orden, får man med Jockey stor kapacitet til en fornuftig pris, vurderer Mikael Nielsen fra Köckerling.

Såsættet har den fordel, at det altid blot kan anvendes som en egentlig harve, hvis der er brug for det i marken.

Mikael Nielsen anbefaler først og fremmest maskinen til landbrug, hvor der praktiseres reduceret jordbearbejdning.

- Forrest er der monteret et dybdehjul på hver sidefløj. Sammen med STS-valsen bagerst på maskinen er de med til at holde den korrekte så-dybde. Det vil værre lidt sværere at holde en ensartet dybde i løs, nypløjet jord, mens man ved mere kompakte overflader, som vi ser i systemer med reduceret jordbearbejdning, vil have bedre forudsætninger for en nøjagtig placering af såsæden, siger Mikael Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bredere Ultima

Tanken på 2.800 liter og doseringsenheden på Jockey kommer direkte fra en anden af Köckerlings såsæt, Köckerling Ultima CS. Og netop Ultima CS-maskinerne kommer i en ny og bredere version. Indtil nu har serien bestået af to modeller på henholdsvis tre og fire meter, men fremover får de selskab af en større udgave, der har en arbejdsbredde på seks meter.

- Design og konstruktion af maskinen minder om de mindre modeller, så selvom arbejdsbredden er skruet i vejret, har vi stadig en kort og kompakt maskine, mener Mikael Nielsen.

Tanken på 2.800 liter på de to små udgaver af Ultima CS er dog øget til 3.300 liter på den seks meter brede udgave. Og så er maskinen også den første model, der rummer en ny doseringsenhed, som Köckerling selv har udviklet. Alle andre maskiner fra den tyske virksomhed har systemer fra Rauch.

- Systemet har en lang række finesser, der sikrer en ensartet dosering, uanset om tanken er fuld eller tom. Blandt andet består cellehjulet delvist af gummi, hvor kanterne er større end den egentlige diameter i cellehjulshuset. Det betyder, at cellehjulet altid slutter tæt til huset, så vi har en ensartet luftstrøm. Det giver den mest nøjagtige tildeling af såsæd, pointerer Mikael Nielsen.

Cellehjulet kan desuden tages ud af maskinen, selvom tanken er fyldt med korn.